Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2019 23:55
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Leze ti už Greta Thunberg na nervy? Vznikla linka důvěry, kde si můžeš na mladou aktivistku stěžovat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hateři si konečně mohou ulevit. Kdo ví, kdy můžeme tuto linku očekávat v Česku?

Zdá se, že v Austrálii haterům rozumí lépe a vědí, co potřebují: pozornost. Místo toho, aby se je snažili umlčet, vytvořili telefonickou linku, na které se mohou vypovědět ze všeho, co je trápí.

Zábavnou kampaní pobavil satirik Mark Humphries, když ohlásil spuštění tzv. Greta Thunberg Helpline. Je to telefonická linka, na kterou můžeš zavolat a vždy tam bude někdo, kdo si ochotně vyslechne, co ti na Gretě tak moc vadí. Videokampaň na Facebooku ABC News už viděly 4 miliony lidí a komentáře pod ní tě rozesmějí alespoň tak dobře jako Markovy uštěpačné poznámky.

„Jsem muž ve středních letech s trapným problémem“

Touto větou Mark začíná a vysvětluje, že se vždy až iracionálně naštve kvůli mladé Švédce, která chce zachránit planetu. Naštěstí však již existuje linka důvěry, kam může zavolat a svůj hněv vypustit na ochotně naslouchající dospělou osobu.

„Pokud jste dospělý člověk, který má potřebu z nějakého důvodu vřískat na dítě, Greta Thunberg Helpline je zde proto, aby vás tolerovala.“ Ironie ve videu se stupňuje, když zaznívají nejčastěji haty, které lidé vůči Gretě mají. Prý konec světa kvůli ní zní, jako by měl opravdu přijít konec světa, podle jednoho z volajících Greta údajně měla svůj projev před falešnými představiteli OSN.

Takže jen pro jistotu: Greta opravdu před OSN vystoupila, před tím skutečným.

Doporučeno
Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny! Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny! 23. září 2019 22:20

Dokonce jí vyčítají to, co je slyšet i v českých médiích: měli bychom poslouchat experty a ne děti. Ve videu pán na otázku, zda ho tedy mají na nějakého experta propojit, jednoduše položí sluchátko.

Je vaše profilovka fotka vejce?

Otázky a odpovědi, které mají „profesionální poradci“ pro lidi, kteří linku vytočí, tě dostanou do kolen. Hned na úvod se jedna z operátorek zeptá, zda je fotografie volajícího na Facebooku pouze vejce. Hateři se totiž častokrát schovávají za pomyslnou anonymitu sociálních sítí.

Dále jsou ve videu slyšet poznámky o nesmyslných věcech, které by skutečně ekologicky smýšlející teenagerka podle volajících „měla dělat“: Nosit kšiltovku se solárním panelem nebo ochotně pomáhat lidem se skládáním poličky. Nejlepší na videu je však závěrečná hláška: Linka vznikla, protože když mluvíme o klimatické krizi, všichni dobře víme, že skutečným problémem je... Greta.

Pusť si celé video o Greta Thunberg Helpline

 

Jednu věc musíme uznat. Kampaň skvěle ilustruje fakt, že vědce jsme už měli poslouchat před desítkami let. To, zda je vhodné, abychom nyní začali dávat pozor kvůli dítěti, už necháme na vlastním uvážení každého.

Domů
Sdílet
Diskuse