Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2019 7:30
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Takto zní Mars. NASA vyslala na rudou planetu sondu, která zkoumá její aktivity

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Vědci díky marsotřesení lépe rozumějí planetě.

Agentura NASA zveřejnila několik nahrávek z Marsu. Na záznamech jsou slyšet otřesy půdy zachycené seismometrem. Vědci jsou nahrávkami fascinováni, pomáhají jim lépe pochopit vnitřní strukturu planety, informuje NASA.

„Marsotřesení“ je přesně to, co si pod názvem představuješ. Zemětřesení, ale na Marsu. Kosmická agentura NASA zkoumá marsotřesení, otřesy půdy rudé planety. Funguje to asi tak, jako by sis lehl na zem a poslouchal, co se uvnitř děje. Normálním uchem by to sice nešlo, ale NASA má řešení. Speciální seismický experiment pro strukturu interiéru (SEIS).

 

NASA vyslala na Mars sondu, ktorá má skúmať aktivitu planéty. Tá späť poslala zvláštne zvuky, ktoré zachytávajú „zemetrasenie“
NASA vyslala na Mars sondu, ktorá má skúmať aktivitu planéty. Tá späť poslala zvláštne zvuky, ktoré zachytávajú „zemetrasenie“ Zdroj: NASA

Seismograf zkoumá aktivitu na Marsu od dubna a od té doby na Zemi poslal již desítky zachycených událostí. Vědci jsou si skoro jisti, že až 21 zachycených událostí představuje seismickou aktivitu.

Doporučeno
„Lidstvo možná není na objev života na Marsu připraveno,“ tvrdí vědec z NASA „Lidstvo možná není na objev života na Marsu připraveno,“ tvrdí vědec z NASA 1. října 2019 16:36

Odborníci tvrdí, že struktura Marsu je něco mezi Zemí a Měsícem. Mars je však mnohem sušší než Země, proto otřesy trvají déle, ale oproti Měsíci mnohem kratší dobu. Na obou záznamech slyšíme nízké a stabilní zvuky marsotřesení. Pro lepší zážitek doporučujeme poslouchat se sluchátky.

Domů
Sdílet
Diskuse