Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2019 20:14
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Finále Game of Thrones potvrdilo, že mnoho věcí v seriálu nemělo žádný význam

Finále Game of Thrones potvrdilo, že mnoho věcí v seriálu nemělo žádný význam
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Game of Thrones skončilo a my jsme rádi, protože to bylo poslední 2 série velké trápení.

Game of Thrones je za námi a ještě než se pustíme do recenze, řekneme si něco o závěrečném díle. Já osobně jsem s žádnými velkými překvapeními nepočítal, i když by mě potěšila. V podstatě to skončilo nejnudnějším a nejpředvídatelnějším možným způsobem, což je na seriál formátu Game of Thrones velmi překvapivé.

Ta uspěchanost seriálu trochu zamrzí i při pohledu na interakce mezi postavami. Po čtvrté epizodě se Sam a Jon vůbec nesetkali a jejich přátelství jako by bylo vymazáno z povrchu zemského. Jsou to maličkosti, nad kterými se divák občas zamyslí a nedávají mu smysl. Ale to je v případě tohoto projektu poslední dvě série součástí snad každé epizody, což o mnohém vypovídá.

A asi bychom neměli začínat ani s nelogickým bordelem, ale jinak se nedá. Poté, co Dany udělala, by ji v trošku logičtější světě nikdo nenechal samotnou a také by k ní nepustili se zbraní ani pána Boha. Nicméně, toto je Game of Thrones, a tak nad tím musíme přivřít oči. Stejně jako nad tím, že někdo jako Bronn bude rozhodovat o tom, zda bude celý Westeros hladovět, nebo prosperovat. Sakra, ten writing je fakt otřesný.

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám Zdroj: HBO

Scenáristé si ukousli z příliš velkého sousta a nedokázali v rámci posledních epizod pracovat s lorem, který v předešlých sériích tak rozebírali. Fantasy stránka seriálu se zcvrkla na draky a oživení mrtvol Night Kingem. A to je asi tak všechno. Žádný Azor Ahai, žádné zelené oči, kterým měla Arya vzít život, nedokončená linka s Three Eyed Raven, kterou nepochopili asi ani samotní showrunneři Benioff a Weiss... a můžeme takto pokračovat i nadále. Velkolepá scéna odhalení Jonova pravého původu byla také víceméně zbytečná.

Sloužila jen jako jeden z desítky katalyzátorů paranoie Daenerys a Varysovy smrti. Jon se klidně mohl jmenovat Tully a Varys mohl zakopnout na schodech, mělo by to na děj stejný dopad. O podobných věcech bychom se zde mohli bavit na pár tisíc slov. Nemá to však význam a my jsme ti to tvrdili už v recenzi poslední série. Tehdy jsme však byli hateři a zlí, kteří to nechápou. Seriál šel v posledních sériích hluboko do... země a může za to několik věcí.

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám Zdroj: HBO

Jednak odchod Martina z producentské židle, jednak omezený rozpočet HBO a jednak rozhodnutí tvůrců urychlit ukončení seriálu, což mělo za následek protržení mnoha dějových linek. Na některé se zapomnělo, některé se ignorovaly a jiné se zase jen směšné uzavřely. Dost se mluví o tom, že za to může nabídka od Disney, na kterou Weiss a Benioff kývli. Že by uspěchali Game of Thrones, aby se co nejdříve mohli věnovat Star Wars trilogii?

Jednoduše řečeno, práce scenáristů a showrunnerů je zcela k smíchu. Nejlépe to vystihují asi slova jednoho z nich, Davida Benioffa (viz obrázek níže). A pokud si nemůžeš pomoct, ale zdá se ti, že poslední část byla jakási nudná, neměla náboj a nedokázala vzbudit zdaleka tolik emocí, jak by se patřilo, má to svůj důvod. Režii si totiž na starost vzali samotní dva showrunneři a oproti Nutterovi a nedejbože Sapochnikovi je to bolestivě citelný rozdíl.

Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám
Finále Game of Thrones potvrdilo, že množstvo vecí v seriáli nemalo žiadny vyznám Zdroj: HBO

Samotný konec mě víceméně uspokojil. Sice bych si přál něco odvážnějšího a nečekanějšího, ale upřímně, jednoduše jsem čekal nějaký strašný průšvih, na který budeme vzpomínat ještě dlouhá léta. Můžeme být však šťastní, protože toto se nám z hlav vypaří už zítra. Na konci mi chybělo i více dialogů mezi postavami a dost mě naštvalo, že jsme se vlastně o Branovi jako Three Eyed Raven nic nedozvěděli. Co znamenaly ty jeho výlety myslí během 8. série? Inu, to se zřejmě už nikdy nedozvíme.

Finále Game of Thrones je v nejlepším případě maximálně tak průměrné. Vzhledem na kvalitu seriálu v prvních sériích a jeho důraz na děj, nečekané zvraty a epičnost však jde rozhodně o zklamání. Nalijme si však čistého vína, více z nás ulevilo, že to není až takový průšvih. Jednoduše nad ním mávneme rukou a posuneme se dál.

Domů
Sdílet
Diskuse