Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. listopadu 2019 15:32
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Jaké je nejdůležitější slovní spojení roku 2019? Proslavila ho i Greta Thunberg

NEWS
Uložit Uložené

Mladá aktivistka si připisuje další důležitý milník. Během celého roku propagovala klimatické stávky, které se stávají nejdůležitějším slovním spojením roku 2019.

Jazykovědci z britského Collins Dictionary každoročně oznamují, které slovní spojení má největší souvislost s konkrétním rokem. Pro rok 2019 se vítězem stává „climate strikes“ (klimatické stávky), čímž chtějí poukázat na důležitost řešení environmentálních problémů, informuje Independent.

Zásluhy veřejnost právem připisuje právě 16leté aktivistce Gretě Thunberg, která věnovala značnou část své energie hnutí #FridaysForFuture.

Doporučeno
Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je vůdkyně dnešní doby a budíček pro světové lídry Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je vůdkyně dnešní doby a budíček pro světové lídry 3. listopadu 2019 9:16

Její iniciativa spustila množství stávek napříč celým světem. Stovky tisíc lidí dávají protesty najevo svou nespokojenost s tím, jak nezodpovědně mocní představitelé států přistupují k budoucnosti planety. Samozřejmě, cílem je, aby si důležitost ekologičtějšího přístupu uvědomili i jednotlivci.

Další slovní spojení, která se umístila mezi nejpříznamnějšími pro rok 2019, jsou například „influencer“ nebo „body positivity“, v překladu spokojenost se svým tělesným vzezřením.

V minulém roce také zvítězil výraz spojený s ekologií – „jednorázové použití“, čímž se jazykovědci snažili poukázat na zbytečné použití jednorázových plastů a také hromadný zájem o jejich celosvětový zákaz.

Doporučeno
Greta Thunberg jezdila na kole s Arnoldem Schwarzeneggerem. Nemohl se dočkat, kdy aktivistku představí své dceři Greta Thunberg jezdila na kole s Arnoldem Schwarzeneggerem. Nemohl se dočkat, kdy aktivistku představí své dceři 5. listopadu 2019 20:51
Domů
Sdílet
Diskuse