Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2019 15:33
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Chorvati chtějí euro, společná měna by měla posílit ekonomiku země: Podle premiéra by mohli být součástí eurozóny do roku 2024

BLOG CHORVATSKO
Uložit Uložené

Společná evropská měna přinese silnější konkurenceschopnost, ale i levnější financování a odstranění měnových rizik.

Chorvatský premiér Andrej Plenkovič označil vstup do eurozóny za „strategický cíl“, přičemž ho chce naplnit nejpozději do konce funkčního období příští vlády. Oznámil to na ekonomické konferenci v Záhřebu, píší Dobré noviny.

Euro chtějí mít do 5 let

Chorvatsko už v létě požádalo Evropskou centrální banku o vstup do tzv. „čekárny na euro“: měna kandidátské země musí být po dobu dvou let součástí ERM II před tím, než vstoupí do eurozóny. Během těchto dvou let se směnný kurz dané měny může pohybovat pouze v určitém rozmezí.

Doporučeno
Jak vypadají prémiové nemovitosti na Airbnb? Jsou úžasné a nebudeš je chtít opustit Jak vypadají prémiové nemovitosti na Airbnb? Jsou úžasné a nebudeš je chtít opustit 15. října 2019 21:16

Podle premiéra by se mohli k ERM II připojit v druhé polovině roku 2020, očekává, že by tam strávili 2,5 až 3 roky. Euro by tedy mohli přijmout nejdříve na začátku roku 2023 nebo 2024. Výhodou vstupu do eurozóny je zlevnění financování a zvýšená konkurenceschopnost ekonomiky, kromě toho tím odstraní měnová rizika. Chorvaté podle Dobrých novin v posledním desetiletí odkládali až 75 % svých úspor v eurech.

Domů
Sdílet
Diskuse