Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2019 18:11
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Z Prahy do Bratislavy jen za dvě hodiny? Předsedové vlád ČR a SR chtějí společně rozvíjet vlakové spojení ve střední Evropě

NEWS DOPRAVA
Uložit Uložené

Výsledkem by mělo být zkrácení doby cestování mezi Varšavou, Ostravou, Brnem, Prahou, Budapeští a Vídní. Nebude to ale až tak brzy.

Vlády České a Slovenské republiky se opět setkaly, aby jednaly o otázkách, které se týkají obou zemí. Jednou z nich byla i modernizace železničního spojení ve střední Evropě, mluvily o vysokorychlostní, ale i o tradiční železniční trati. Za klíčové podle jejich společného prohlášení považují zkrácení doby cestování mezi Varšavou, Ostravou, Brnem, Prahou, Budapeští a Vídní.

Rychlejší doprava do roku 2040

Do roku 2030 chtějí zkrátit spoj mezi Bratislavou o Prahou o 35 minut, přičemž předpokládají, že v roce 2040 by toto spojení trvalo jen dvě hodiny. Dnes vlakem mezi těmito dvěma hlavními městy cestujeme až čtyři hodiny.

Doporučeno
Andrej Babiš nemá svědomí, v jeho rukou je příliš mnoho moci, říká místopředseda Milionu chvilek pro demokracii Andrej Babiš nemá svědomí, v jeho rukou je příliš mnoho moci, říká místopředseda Milionu chvilek pro demokracii 10. listopadu 2019 18:33

Česká strana také pracuje na úsecích Praha – Brno – Břeclav a Brno – Ostrava, ty by měly být zrychlené už příští rok. „Slovensko si uvědomuje vysokou přidanou hodnotu tohoto projektu do budoucna. Posílíme jím konkurenceschopnost středoevropského regionu a poskytneme lidem možnost cestovat pohodlně, rychle a ekologicky. Proto na něm plánujeme i nadále spolupracovat v rámci zemí V4,“ vyjádřilse k projektu Arpád Érsek, ministr dopravy SR, v tiskové zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse