Šlehačkovou klasiku od Dr. Oetkera určitě znáš. Co tak si tento pamlsek připravit z méně kalorických a kvalitnějších surovin?
Krtkův dort v Česku patří mezi velmi oblíbené dezerty. Není se čemu divit, dá se koupit jako hotová směs, která nám usnadní námahu a kombinace kakaového korpusu se šlehačkou opravdu nechutná špatně. Samozřejmě složení a nutriční hodnoty už nejsou tak perfektní. My tu však pro vás máme recept, díky kterému si tuto dobrotu můžete dopřávat bez výčitek. V jednom kousku je až 10g bílkovin, obejdeme se bez cukru, mouky i oleje. Pokud použiješ bezlepkový pudink a prášek do pečiva tak je dortík vhodný i pro celiaky.
INGREDIENCE
na těsto
4 vajíčka
čokoládový pudinkový prášek (40 g)
1 odměrka proteinu
20 g kakaa
1/2 balení prášku do pečiva
troška stévie (nebo jiného libovolného sladidla podle chuti)
na výplň
250 g jemného tvarohu
250 g ricotty (nebo dalšího tvarohu)
3 menší banány
40 g medu (pokud máme rádi sladší přidáme více)
POSTUP
Všechny suroviny na těsto rozmixujeme mixérem do hladké a polotekuté konzistence. Těsto vylijeme do dortové formy (průměr 20cm) a pečeme 20 minut na 180°C. Když korpus vychladne, lžící vydlabeme střed (necháme okraj 1 - 2cm), dáme však pozor abychom korpus neproděravěli. Do vydlabaného korpusu naskládáme banány. Na ně můžeme navrstvit krém. Krém připravíme tak, že ricottu zlehka smícháme s tvarohem a dosladíme medem. Těsto z vydlabaného korpusu rozdělíme prsty na drobky, kterými zakryjeme krém. Dort necháme vychladnout v lednici nejlépe přes noc.
A nezapomínejte, pokud se vám recept podaří, vždy sledujeme #fitcult na Instagramu.
NUTRIČNÍ INFORMACE
na 1 kousek (z celého množství vyjde 10)
Kalorie: 142
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 17 g
Tuky: 5 g