Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2017 10:37
Čas čtení 0:00
Simona M.

Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zkusíš něco nového? Naše veganské burgerové placky nezklamou ani zaryté masožravce. Pokud se ti nechce do přípravy burgeru, placky chutnají skvěle i se zeleninou a dresinkem.

Burgry milujeme všichni, že? Většinou si ho však představíme s majonézovým dresinkem, hovězím a rozteklým sýrem. Co tak pro změnu zkusit něco méně kalorického a snadněji stravitelného? Jedna placka má jen 89 kalorií a 2 g vlákniny. Připravili jsme k nim i chutný dresink, na který můžeš použít sójový (vegan), nebo běžný bílý jogurt. S křupavou houskou a čerstvou zeleninou chutnají burgery zkrátka skvěle. Chceme mít na webu různorodé recepty, aby si přišel na své opravdu každý a rovněž budeme psát komplexní článek o veganství. Žádná pseudo-věda podpořena názory, ale na vědě a realitě založená fakta. Něco podobného jako článek o sacharidech či keto stravování.

INGREDIENCE

na placky

500 g červené řepy

100 g cizrny (z konzervy)

100 g červené fazole (z konzervy)

70 g jemných ovesných vloček

20 g slunečnicových semínek

1 větší cibule

2 stroužky česneku

10 ml olivového oleje

hrst petrželové natě

1 ČL mletého kmínu

1 ČL sladké papriky

1/2 ČL černého koření

sůl dle chuti

na dresink

150 g sójového/bílého jogurtu

20 g tahini

20 g kečupu

1 stroužek česneku

pečivo a zelenina dle preferencí

Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková

 POSTUP

Řepu uvaříme doměkka přibližně hodinu. Následně ji oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a osmažíme na olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a odstavíme z plamene. Cibuli smícháme s cizrnou a fazolemi a rozmixujeme tyčovým mixérem. K této směsi přidáme nastrouhanou řepu a vločky. Pořádně promícháme a přidáme nasekanou petrželku, slunečnicová semínka a dochutíme kořením a solí. Ze směsi tvarujeme hrubší placky, které pečeme na plechu polstrovaném pečicím papírem 15 minut při teplotě 200 °C. Po 15 minutách placky otočíme a pečeme je dalších 15 minut. Dresink si připravíme smícháním všech surovin. Placky podáváme buď jako burgry se zeleninou a dresinkem, ale skvěle chutnají i bez pečiva pouze se zeleninovou přílohou a dresinkem.

Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Vynikající veganské burgery, které pravděpodobně okouzlí i milovníky masa (Recept)
Zdroj: Simona Malková

NUTRIČNÍ INFORMACE

(na 1 placku, z celkového množství jich vyjde 10)

Kalorie: 84

Bílkoviny: 4 g

Sacharidy: 13 g (z toho 2 g vlákniny)

Tuky: 2 g

Pokud se ti recept podaří, sledujeme #fitcult na Instagramu. Fotku určitě nezapomeň tímto hashtagem označit.

Fitness Marlenku, pudingové řezy, skvělý makovník, Raffaello dort a další fitness recepty najdeš v našem e-booku. Krom zdravých receptů i tipy a rady do kuchyně & fakty o výživě.

UKAŽ E-BOOK!

Domů
Sdílet
Diskuse