Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2019 7:50
Čas čtení 1:39
Tímea Krauszová

V obchodě v Japonsku mohou zaměstnankyně nosit „menstruační odznak“. Zákazníci tak vědí, kdy mají své dny

NEWS JAPONSKO
Uložit Uložené

Je na nich, zda si odznak vezmou, nebo ne.

V japonském obchodě, který se zaměřuje na prodej zdravotnických a hygienických produktů pro ženy, vytvořili tzv. menstruační odznaky. Jejich zaměstnankyně si je mohou připnout, kdyby chtěly dát kolegyním vědět, že mají své dny. Nošení odznaků není povinné a reakce nejen zaměstnanců, ale i široké veřejnosti, jsou smíšené. O nápadu píší LADbible, CNBC ale i další média.

Doporučeno
Karolína chce být gynekoložkou, točí videa i o menstruaci. Po nocích dělá záchranářku, asistuje i při porodech (Rozhovor) Karolína chce být gynekoložkou, točí videa i o menstruaci. Po nocích dělá záchranářku, asistuje i při porodech (Rozhovor) 21. listopadu 2019 10:09

Obchod pro ženy

V obchodě prodávají zboží spojené s ženským zdravím, kromě hygienických potřeb mají i specializované oddělení podle jednotlivých částí ženského cyklu (například na řešení premenstruačního syndromu). V době, kdy je ženské zdraví stále poměrně tabu, je toto odvážný krok vpřed, který by mohl otevřít diskusi.

Po prvotní medializaci ale zástupce obchodu uvedl některé věci na pravou míru. Pro BBC řekl, že cílem nikdy nebylo informovat o menstruaci jejich zákazníky. Chtěli jen pomoci zaměstnankyním. „Chtěli jsme zlepšit pracovní podmínky,“ tvrdil. Poté, co se veřejnost dozvěděla, že odznaky mají informovat zákazníky, mnozí vyjádřili obavy, zda nebudou zaměstnankyně čelit šikaně a výsměchu. O to ale obchodu nešlo.

Některé zaměstnankyně přijaly změnu kladně. V případě, že jejich kolegyně měla připnutý odznáčeky, pomohly jí s těžkými věcmi, mohly také dostat delší přestávky a celkem více podpory. Podpora byla vzájemná a nenucená. Kvůli medializaci nyní vedení obchodu zvažuje, jakým způsobem upraví tuto firemní politiku, nemíní se ale nápadu s odznáčky zcela vzdát. Hledají spíše jiný způsob, jak interně komunikovat, že některá z kolegyň potřebuje pomoc, protože má své dny.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Ženy často během menstruace zažívají silné křeče, bolesti břicha, křížů či svalů celkově, migrény a závratě. Mohou mít potíže s koordinací či zvedáním těžkých věcí a některé si potřebují i častěji odskočit. Je tedy možné, že majitel obchodu opravdu chtěl vytvořit tzv. period-friendly pracovní prostředí. Jakmile se však informace o odznacích dostala na veřejnost, mohlo to zaměstnankyním být trapné nebo nepříjemné.

Samozřejmě, mnozí se už k odznakům vyjádřili i na sociálních sítích. Někteří lidé věří, že by tento krok pomohl zbavit se stigmatu, jiní o tom až tak přesvědčeni nejsou. Nesmíme ale zapomínat na to, že jde o specializovaný obchod pro ženy, a tak jej navštíví jen málo mužů. Odznaky by mohly pomoci, aby si ženy mezi sebou povídaly o svých problémech. Na druhou stranu, podělit se o tak intimní informaci s cizími zákaznicemi nemusí ženám pomoci, aby se cítily lépe.

Domů
Sdílet
Diskuse