Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2019 6:54
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Reebok má tenisky z ricinových fazolí a eukalyptu. Jsou celé z přírodně rozložitelných materiálů

MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Na trh přijdou na podzim 2020.

Velké módní značky a oděvní průmysl jsou často terčem kritiky za to, že jejich produkty nejsou zcela ekologické. Zatěžují tak životní prostředí podobně jako auta, plastové láhve či příliš vysoká spotřeba elektřiny.

Možná i proto se Reebok rozhodl, že nové sportovní tenisky Forever Floatride Grow vyrobí z čistě přírodních materiálů. Značka podle Engadgetu ve vysoce pružné střední části podrážky vhodné pro běžce použila materiál z ricinových fazolí, které byly vypěstované v udržitelném hospodářství.

Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov
Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov Zdroj: reebok.sk

Mimochodem, tyto plody jsou běžně pro člověka vysoce toxické, smrtelně se otrávit můžeš už po požití 10 semen. To však samozřejmě platí jen při jejich konzumaci, nikoli nošení na noze. Olej z nich se zase údajně může použít při léčbě zácpy.

Vrchní část tenisky je vytvořena z rozložitelných vláken eukalyptových stromů, které by měly zajistit prodyšnost.

Doporučeno
Můžeš si koupit spodní prádlo, které nemusíš několik týdnů prát. Navíc je šetrné k životnímu prostředí Můžeš si koupit spodní prádlo, které nemusíš několik týdnů prát. Navíc je šetrné k životnímu prostředí 1. července 2019 11:02

Nejpodstatnější je však samotná plocha, která přichází do kontaktu se zemí. Zde údajně synteticky vyráběnou gumu z ropy a plastů nahradila kůra z kaučukovníku, respektive latexové mléko, které je výchozí surovinou při výrobě přírodního kaučuku.

Tenisky přijdou na trh až na podzim 2020. Cena zatím známa není, ale vývoj Reeboku trval až tři roky. Na finální visačce v obchodech to určitě bude zohledněny.


Značka již aktuálně nabízí volnočasovou obuv NPC UK Cotton + Corn, která je, jak název napovídá, vyrobená z bavlny a kukuřice. Podobnou biodegradabilní obuv však už dnes najdeš poměrně běžně. Několik projektů to zkoušelo i na crowdfundingových portálech, jako je Kickstarter nebo Indiegogo.

Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov
Reebok má tenisky z ricínovej fazule a eukalyptu. Sú celé z prírodne rozložiteľných materiálov Zdroj: www.reebok.sk
Domů
Sdílet
Diskuse