Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2019 22:12
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Nejsportovnější Porsche Macan má nový a silnější motor. Varianta GTS nabízí nově až 380 koní

Nejsportovnější Porsche Macan má nový a silnější motor. Varianta GTS nabízí nově až 380 koní
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://newsroom.porsche.com/en/2019/products/porsche-macan-gts-suv-sporty-19580.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">porsche.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Menší z dvojice SUV od Porsche přichází v té nejostřejší verzi

Porsche Macan mnozí označují za jedno z nejlépe jezdících SUV na trhu, nelze se proto divit tomu, že za první 4 roky na trhu se prodalo více než 350 tisíc kusů. Minulý rok jsme se dočkali vskutku rozsáhlé modernizace, která upravila nejen venkovní design, techniku, ale zejména interiér.

Nejzásadnější optickou změnou byly zadní propojené světlomety, které nyní zapadají do nejnovějšího designového směrování značky. Macan se již v základu může pyšnit full-LED technologií, přičemž v přední části došlo ke zvětšení nasávacích otvorů. Odstupem času jsme poznali několik provedení, včetně vrcholné varianty Turbo, nyní ale vstupuje na scénu nejsportovnější varianta – Macan GTS.

fsd
fsd Zdroj: newsroom.porsche.com

Jeho podstatou je zařadit se do hierarchie mezi verze S a Turbo, a ani zde tomu není jinak, i když nadále platí, že jde o nejostřeji laděnou verzi, která má v rámci portfolia nejsportovnější ambice.

Pod kapotou novinky se nachází nový, dvakrát přeplňovaný agregát 2.9 V6 biturbo, v případě novinky je ale agregát citelně výkonnější. Ve výsledku se tak dostáváme na hodnotu až 280 kW / 380 koní, a to za přítomnosti točivého momentu ve výši rovných 520 N.m.

Doporučeno
SUV ofenzíva Mercedesu vrcholí 634koňovým AMG a ultra-luxusním Maybachem SUV ofenzíva Mercedesu vrcholí 634koňovým AMG a ultra-luxusním Maybachem 21. listopadu 2019 13:37

Nárůst síly se pochopitelně podepsal na jízdní dynamice, pokud jde o akceleraci z klidu, Macan GTS dosáhne rychlosti 100 km/h již za 4,9 sekundy, přičemž za přítomnosti paketu Sport Plus se tento čas zkrátí na 4,7 sekundy. Maximální rychlost je následně 261 km/h. O zpřevodování a přenos síly na všechna čtyři kola se stará vylepšená dvouspojková převodovka PDK.

Automobilka informuje o kombinované spotřebě na úrovni 9,6 l / 100 kilometrů, jak ale sama uvádí, jde o výsledek v rámci metodiky NEDC, ne WLTP, která má být značně reálnější.

fsd
fsd Zdroj: newsroom.porsche.com

K verzi GTS standardně dostaneš snížený podvozek o 15 milimetrů, specifické 20" disky kol (RS Spyder Design), decentně odlišený optický paket doplněný o černé detaily, zatmavené přední i zadní full-LED světlomety a čtveřici černých koncovek výfuku. V interiéru dominují sportovní sedadla , hliník a v neposlední řadě početně zastoupená Alcantara.

Novinkou je funkce Connect Plus, která tě prostřednictvím navigace informuje o průchodnosti silničních komunikací, respektive vzniklých omezení, a to v reálném čase. Porsche prodej Maca GTS spouští dnešním dnem, a to s cenovkou od přibližně 71 tisíc dolarů. Cena na našem trhu zatím specifikována nebyla, dodejme ale, že varianta GTS před modernizací začínala u nás na částce od necelého 1,9 milionu korun.

Domů
Sdílet
Diskuse