Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. prosince 2019 18:21
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

10 nejlepších her roku 2019

TECH
Uložit Uložené

Jaké jsou nejlepší hry letošního roku? Podívej se na náš žebříček.

Rok se s rokem sešel, a tak je opět čas podívat se na ty nejlepší hry, které jsme si za uplynulých 12 měsíců mohli zahrát. Možná jsi i ty zachytil názory lidí, podle kterých rok 2019 nebyl na špičkové herní tituly příliš plodný, to se ale v našem žebříčku pokusíme vyvrátit. Je sice pravdou, že tu byly i silnější roky, hned několik úchvatných děl ale přinesl i ten letošní, tak se pusťme rovnou do toho.

Předesíláme, že následující desítka je čistě a jenom výběrem naší redakce, a tak se třeba v porovnání s tvým vlastním žebříčkem může více či méně lišit. Budeme však rádi, když nám názor zanecháš v komentářích a dole pod článkem v anketě dáš hlas svému favoritovi, který je podle tebe tím nejlepším titulem roku.  

 

10. Mortal Kombat 11

O nejlépe vypadající bojovce na trhu nemůže být pochyb. Mortal Kombat 11 po stránce celkové grafické úrovně posunul laťku opět o kus dál, na brutální útoky během soubojů a fatality se nikdy nekoukalo lépe. V nabitém roasteru navíc nenajdeš jedinou postavu, která by se nemohla pyšnit vytříbeným designem a excelentními animacemi.

Oproti MKX nové pokračování značně zpomalilo a komba ve většině případů už nejsou tak dlouhá. Hra má zkrátka jiné tempo, přesto nám ale tvůrci z NetherRealm Studios doručili další prvotřídní bojovku, která má potenciál stát se vůbec nejlepším dílem série. K tomu by však tvůrci museli přinést ještě několik změn.

Poněkud zbytečně náročné jsou například některé požadavky pro provedení brutalit – u MKX stačilo, když se jednalo o poslední útok zápasu, nyní však musíš mít ještě k tomu alespoň 50 % života a podobně. K lepšímu zážitku by přispělo také to, kdyby se nápis „Finish Him“ neobjevil ihned při ztrátě posledního zbytku života soupeře, ale až po konci rozjetého komba – zpomalí se totiž čas a kvůli tomu je někdy nemožné celé stylové kombo dokončit.

Zmíněné neduhy jsou však spíše drobnosti a stále platí, že Mortal Kombat 11 je vysoce kvalitním počinem, který by žádného fanouška bojovek neměl minout. Zábava na tebe čeká v online módu, v klasických věžích, ale i v příběhovém režimu, který je překvapivě poutavý. Nelze se tedy divit, že se jedná o jednu nejlépe prodávaných her roku.

 

9. Days Gone

Obrovský svět, zábavná hratelnost a hordy Freakerů. Tak by se dal v kostce popsat postapokalyptický titul Days Gone, který vyšel exkluzivně pro hráče na PS4. Ve hře se vžiješ do kůže motorkáře Deacona, který se snaží se svým parťákem Boozerem přežít v krutém a nehostinném Oregonu, ve kterém smrtelné nebezpečí nepředstavují pouze bestie připomínající oživlé mrtvoly, ale – jak už tomu bývá – i nepřátelské skupinky dalších přeživších.

Hra do žánru nepřinesla nic vyloženě převratného, spíše kombinuje prvky a mechanismy, které se osvědčily už dříve v jiných hrách a dává je dohromady. Výsledkem je velmi povedená akční adventura, která nezaujme pouze likvidací zdejších potvor nebo průzkumem okolí a (zdánlivě) opuštěných budov, ale také slušnou příběhovou linkou, která si bude nejednou pohrávat s tvými emocemi.

 

8. Monster Hunter World: Iceborne

Lovci příšer se vrací zpátky do akce. Loňská hra Mosnter Hunter World totiž dostala masivní rozšíření, které se svými rozměry a dobou hraní může klidně vyrovnat zcela novým hrám, a proto jsme se ji rozhodli do žebříčku zařadit.

Jak již název napovídá, v Iceborne se vydáš do zasněžené krajiny, kde budeš objevovat dosud neprozkoumanou faunu a flóru. Novou oblast obývají impozantní monstra obřích rozměrů, která dají zabrat i zkušeným lovcům. Doufáme, že se ostatní tvůrci přiučí, jak má pořádné rozšíření vypadat, protože zde jsme svědky vskutku prvotřídní práce.

Pokud sis užil loňskou základní hru, Iceborne je perfektní příležitostí se k titulu opět vrátit. A pakliže jsi náhodou s hrou dosud neměl co do činění, jedná se o ideální možnost to napravit. Čeká na tebe úctyhodná porce obsahu, který neomrzí ani po dlouhých hodinách hraní.

 

7. The Outer Worlds

Jen málo studií je natolik úzce spjatých s žánrem RPG jako právě Obsidian Entertainment. Letité studio totiž patří mezi nezkušenější tvůrce v rámci tohoto žánru a svědčí o tom výčet her, které nám za dobu svojí existence přineslo – zmínit můžeme například Planescape: Torment, Fallout 2 nebo Pillars of Eternity. A o tom, proč studio patří mezi světovou špičku, jsme se přesvědčili i letos.

Jejich nejnovější dílo The Outer Worlds již ovšem není izometrickým RPG, nýbrž trojrozměrným počinem z pohledu první osoby. A na to, že se pro vývojáře nejedná o zcela běžné teritorium (až na některé výjimky), si poradili senzačně. The Outer Worlds hráče zavede ne na jednu, ale hned na několik působivých planet, kde tě snad na každém kroku budou ohromovat krásy okolního světa.

Přičti si k tomu propracovaný soubojový systém, místy humorné pojetí a návykovou hratelnost a vyjde ti parádní hra, ve které se snadno utopíš a ztratíš pojem o čase. Autoři zkrátka ví, co dělají, a dělají to skvěle.

6. Gears 5

Když se řekne Gears of War, pravděpodobně každému hráči, který je s touto sérií obeznámený, na mysli vytane drsná akce, hektolitry stříkající krve a znovu hodně drsná akce. A přesně toho jsme se dočkali i v nejnovějším pokračování. V tom hlavní roli dostala Kait Diaz, která tak nahradila hrdinu předchozího dílu JD Fenixe – syna oblíbeného protagonisty původní trilogie Marcuse Fenixe.

Doporučeno
Gears 5 oživuje legendární sérii open-worldovými levely. Ne všechny změny se však podařily (Recenze) Gears 5 oživuje legendární sérii open-worldovými levely. Ne všechny změny se však podařily (Recenze) 12. září 2019 10:37

Na základních pilířích, na kterých série stojí, se však nic nezměnilo. I tentokrát na tebe čeká poctivá řežba, u které se můžeš dosyta vyřádit, či vtahující příběh. Nechybí ale ani kooperativní režimy s dalšími hráči a hratelnost nyní oživují i otevřenější úrovně.

Z naší recenze si hra odnesla velmi pěkných 8/10. Původní trilogie hráčům k srdci přirostla zřejmě nejvíce, avšak novinka první trojici dílů rozhodně nedělá ostudu a pokud se po hře rozhodneš sáhnout, připrav se na pořádně bláznivou jízdu horskou dráhou.

5. Devil May Cry 5

Pokud by byla řeč o nejstylovější hře roku, Devil May Cry 5 by nemělo konkurenci. Slavná démonovraždící série se vrátila v plné síle a nechat si tuto parádní jízdu ujít by byla velká škoda. A to ať už pro skalní fanoušky, nebo úplné nováčky. Zpočátku to sice bude chtít trochu cviku, než se naučíš řetězit jednotlivé útoky do výstavních komb, bojový systém ti ale poměrně rychle přejde do krve a sám uvidíš, že zabíjení démonu nikdy nebyla větší zábava.

Vyzdvihnout do výšin je třeba i celkové audiovizuální zpracování, které tým z Capcomu zvládl na jedničku. Design monster je jedním slovem úžasný, animace jsou učiněnou pastvou pro oči a to celé během bojové vřavy doplňují zvuky metalu. Hledej, jak chceš, ale takto intenzivní zážitek v mnoha jiných hrách nenajdeš.

Hlavní protagonisté Dante, Nero a V pochopitelně mají své vlastní unikátní schopnosti a speciální útoky, za zmínku stojí ale zejména poslední z jmenovaných. Záhadný V je totiž pro sérii novou postavou a příznačné je pro něj to, že za něj bojují ochočená démonická zvířata – kočkovitá šelma (útoky na blízko) a pták (útoky na dálku). To celý soubojový systém příjemně osvěžuje, a tak pokud nad koupí ještě z nějakého důvodu váháš, pusť se klidně do hraní.

Je jen škoda, že některé boss fighty jsou až příliš jednoduché, což ostatně platí i pro souboje s řadovými monstry. Na normální obtížnost tedy příliš velkou výzvu neočekávej, můžeš ale počítat se senzační ďábelskou akcí, kterou si okamžitě zamiluješ.

 

4. Control

Studio Remedy Entertainment se na poli her podepsalo už pod slušný výčet her, které sklidily úspěch ze strany hráčů i kritiků. Kromě prvních dvou dílů kultovní série Max Payne nám doručilo například i Microsoft exkluzivity Alan Wake a Quantum Break. Tentokrát jsme se dočkali počinu pro celou hlavní trojici platforem (PC, Xbox One a PS4) a znovu se ukázalo, že autoři jsou zárukou kvality.

Prim v tomto případě hraje mysteriózní příběh, ze kterého by byla škoda cokoliv prozrazovat. Titul zdobí nadmíru zábavná hratelnost, která elegantně kombinuje klasické přestřelky s využíváním speciálních schopností ústřední hrdinky (například telekineze nebo ovládnutí nepřátel, aby bojovali na tvé straně).

Zdá se, že čehokoliv se tvůrci dotknou, se promění ve zlato a do posledního písmene to platí i u této novinky. Nevěříte? Přesvědčte se sami.

 

3. Resident Evil 2

Remake druhého dílu slavné hororové Resident Evil je mistrovským dílem. Vývojáři ze společnosti Capcom se skutečně vyznamenali a hráčům přinesli takřka dokonalou hororovku, která není naprostou povinností jen pro fanoušky původní hry, ale vlastně pro všechny milovníky žánru.

Doporučeno
Resident Evil 2 vrací sérii na vrchol. Perfektní survival horor ti nažene husí kůži (Recenze) Resident Evil 2 vrací sérii na vrchol. Perfektní survival horor ti nažene husí kůži (Recenze) 30. ledna 2019 8:00

Protagonisté hry Leon S. Kennedy a Claire Redfield si klestí cestu skrz oživlé mrtvoly, které jsou děsivější než kdy dříve, a věř tomu, že se nejednou přistihneš se zatajeným dechem a husí kůži po těle. Pomáhá tomu i vytříbené grafické zpracování, kterému nelze zhola nic vytknout. Hutná atmosféra by se dala krájet a máš-li pro strach uděláno, není nad čím přemýšlet.

Návrat do Raccoon City snad nemohl dopadnou lépe a už teď se nemůžeme dočkat, až na pulty obchodů dorazí oznámený remake třetího dílu série. Ten by měl vyjít už v 3. dubna příštího roku.

 

2. Sekiro: Shadows Die Twice

Tvůrci z japonského studia From Software opět dokázali, že jsou mistři svého oboru. Díru do světa v minulosti udělali zejména díky věhlasné sérii Dark Souls, která potrápila nervy milionů hráčů po celém světě. Tuto štafetu po Dark Souls nyní převzalo právě Sekiro, které se zmíněnou sérií nese celou řadu styčných prvků. Hra ti nedá nic zadarmo, budeš často umírat, ale následný pocit z vítězství je o to sladší.

Sekiro: Shadows Die Twice si na nedávných cenách The Game Awards odneslo hlavní cenu pro nejlepší hru roku, my jej ale řadíme na stříbrné místo. To zejména proto, že her podobných Dark Souls tu již bylo několik a na první místo hra v našich očích postrádá trochu více originality. Nejedná se vyloženě o něco, co by tu již dříve v bleděmodrém nebylo.

Tím ale neříkáme, že hra není báječná. Vše, co v ní je, funguje přesně tak, jak má a pokud máš nervy ze železa, můžeš se s chutí vydat do feudálního Japonska plného monster a zrůd, které jen čekají na skolení. Pokud tedy neskolí dřív ony tebe.

 

1. Death Stranding

Nejlepší hrou roku 2019 je v našich očích nejnovější dílo legendárního Hidea Kodžimy. Death Stranding sice není zcela bezchybnou hrou a zřejmě si ji neužijí všichni hráči – obzvláště ti, kteří preferují tituly s primárně akční náplní – přináší ale dechberoucí zážitek, který na herní scéně nemá obdoby. Death Stranding je přelomová, emotivní a místy trochu děsivá pouť napříč Amerikou, která si pomyslnou korunku zkrátka a dobře zaslouží.

Před koupí by ale měl člověk vědět, do čeho jde. Přestože se totiž ve hře několik akčních sekvencí nabízí, hra je především zaměřená na doručování zásilek a zdolávání náročného terénu – hlavní protagonista je pošťák, ne voják. To je tedy důležité mít na paměti, pokud totiž ke hře přistoupíš s očekáváním, že se dočkáš dalšího Metal Gear Solid (série, kterou se autor proslavil), budeš zklamán.

Doporučeno
Death Stranding je dechberoucí zážitek a žhavý kandidát na nejlepší hru roku (Recenze) Death Stranding je dechberoucí zážitek a žhavý kandidát na nejlepší hru roku (Recenze) 1. listopadu 2019 21:06

Pokud ti ale důraz na průzkum okolí a chození po horách nevadí, čeká tě nezapomenutelná cesta. Na té zároveň okusíš novou formu on-line kooperace s dalšími hráči, se kterými si můžeš vzájemně pomáhat stavěním objektů a budov, které jsou sdílené mezi vašimi světy. Tvůj most přes řeku tak může pomoct někomu na druhé straně světa a naopak.

Kodžima chtěl vytvořit unikátní hru, která upozorní na důležitost mezilidského propojení a navazování přátelství. To se mu podařilo a znovu tak všem ukázal, proč je právem považován za jednu z nejdůležitějších osobností herního průmyslu. Bravo.

 

Bonus: Star Wars Jedi: Fallen Order

Jako bonus jsme se letos rozhodli zařadit něco pro fanoušky Star Wars. Jedi: Fallen Order patří mezi nejzajímavější hry, které tě přenesou do tohoto slavného univerza. Tento výlet možná nenadchne každého, rozhodně ale neurazí. Propracované hratelnosti sekunduje dobře zvládnutá příběhová linka a přestože grafika místy trochu pokulhává, o slušnou porci zábavy je zde postaráno.

Svědčí o tom i fakt, že hra byla na The Game Awards nominována na nejlepší akční adventuru roku. Tuto cenu sice nevyhrála, ale to nic nemění na tom, že zkušení tvůrci z Respawn Entertainment odvedli úctyhodný kus práce, za který si zaslouží pochvalu.

Anketa:
Která hra za rok 2019 je podle tebe nejlepší?
Mortal Kombat 11
Days Gone
Monster Hunter World: Iceborne
The Outher Worlds
Gears 5
Devil May Cry 5
Control
Resident Evil 2 Remake
Sekiro: Shadows Die Twice
Death Stranding
Star Wars Jedi: Fallen Order
Jiná
Mortal Kombat 11
5 %
29 Hlasů
Days Gone
12 %
61 Hlasů
Monster Hunter World: Iceborne
1 %
4 Hlasy
The Outher Worlds
3 %
17 Hlasů
Gears 5
2 %
10 Hlasů
Devil May Cry 5
2 %
13 Hlasů
Control
2 %
13 Hlasů
Resident Evil 2 Remake
12 %
66 Hlasů
Sekiro: Shadows Die Twice
7 %
36 Hlasů
Death Stranding
14 %
72 Hlasů
Star Wars Jedi: Fallen Order
15 %
78 Hlasů
Jiná
25 %
131 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse