Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2020 14:01
Čas čtení 1:08
Tímea Krauszová

Potvrzeno: Letní olympijské hry v Tokiu se kvůli koronaviru posouvají o rok

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Potvrdil to japonský premiér Šinzó Abe.

Dlouho odsouvány rozhodnutí nakonec padlo, nadcházející letní olympijské hry, které se měly konat v Japonsku už za několik měsíců 24. července, přesunuli na rok 2021. Podle britského deníku The Guardian to oznámil japonský premiér Šinzó Abe. 

Olympiáda bude až za rok

Už před třemi týdny obletěly svět zprávy o možném zrušení olympijských her. Pro obecné ohrožení novým koronavirm, ale také komplikace s organizací kvůli omezením v Japonsku se o osudu největšího sportovního události diskutovalo už déle.

Hry nechtěli zrušit především pro investované peníze: Japonsko už za LOH utratilo přibližně miliardu eur, zvažovali proto uspořádat akci bez diváků. Postupně však v průběhu týdnů oznamovaly některé země, že se her nezúčastní.

Podle The New York Times tlačily Spojené státy americké na japonskou vládu a Mezinárodní olympijský výbor, aby hry posunuly na později. Kanada odmítla své atlety vůbec na hry vyslat a některé další země se přidaly k žádosti o převod. Samotní sportovci se vyjádřili v průzkumech a preferovali pozdější datum, pandemie jim totiž zkomplikovala přípravu. Různá opatření v zemích zavřela fitness centra, zrušila kvalifikace nebo nutila lidi, včetně atletů, zůstávat v izolaci doma.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Nakonec se tedy LOH přesouvají na rok 2021, zatím bez přesného data. Podle oficiálního stanoviska zůstává již zapálený olympijský oheň v Japonsku, hry si ponechají i svůj oficiální název Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020.

V minulosti se olympiáda zrušila pouze kvůli válce: v roce 1916 kvůli první světové válce a v letech 1940 (tehdy měla být v Tokiu) a 1944 kvůli druhé světové válce.

Doporučeno
Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir Proti koronaviru zřejmě zabírá několik známých léků. Zkouší se Arechin i Remdesivir 21. března 2020 13:42
Domů
Sdílet
Diskuse