Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2020 8:36
Čas čtení 1:09
Adam Novosad

Ozývají se hlasy, že by Spojené státy měly změnit svou hymnu. Napsal ji rasista a vlastník otroků, prý nereflektuje současnost

NEWS
Uložit Uložené

Spojené státy americké se stále nevyrovnaly se svou problematickou minulostí.

Text hymny Spojených států amerických napsal počátkem 19. století právník a amatérský básník Francis Scott Key. I když je hymna dodnes charakteristickým znakem USA, až do vypuknutí protestů po smrti Afroameričana George Floyda nepatřily její analýzy na přední stránky světových deníků a magazínů.

Situace se však změnila a dokonce se začaly ozývat hlasy, že by USA měly popřemýšlet nad celkovou změnou hymny. Editorka Yahoo Music Lyndsey Parker navrhla, zda by namísto původní hymny nemohly USA používat více inkluzivní skladbu.

Hymna s názvem The Star-Spangled Banner, tedy vlajka posetá hvězdami, vznikla z básně The Defence of Fort McHenry, kterou napsal Francis Scott Key po souboji amerických vojsk s těmi britskými v roce 1812.

Domů
Sdílet
Diskuse