Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2020 11:11
Čas čtení 0:55
Adam Novosad

Apple vyplatí majitelům některých iPhonů peníze za to, že smartphony několik let zpomaloval

NEWS IPHONE
Uložit Uložené

Za zpomalování starších zařízení bude Apple nakonec pykat.

Společnost Apple se v posledních letech musela vyrovnat s jedním z největších skandálů své historie. Na povrch vypluly zprávy o tom, že Apple dlouhá léta schválně zpomaloval zařízení se staršími bateriemi, upozorňuje The Verge.

Výrobce svůj krok obhajoval tak, že starší baterie nedokázaly podporovat vrcholný výkon smartphonů, a tak raději obětoval plynulost funkcí před poškozením celého zařízení.

Doporučeno
Apple vzkazuje: iPhony zpomalujeme, aby se zlepšila výdrž baterie, promiňte Apple vzkazuje: iPhony zpomalujeme, aby se zlepšila výdrž baterie, promiňte 29. prosince 2017 14:21

Takové vysvětlení však zákazníkům ani americkým soudům nepostačovalo. Apple nakonec musel čelit žalobě, do které se skupinově přidala řada zákazníků, a kalifornská společnost souhlasila, že dohromady jako kompenzaci vyplatí 500 milionů dolarů dotčeným uživatelům.


Apple vyplatí majiteľom niektorých iPhonov až 25 dolárov za to, že smartfóny roky spomaľovalo
Zdroj: Blake Patterson/Flickr

V současnosti mají zákazníci ze Spojených států amerických možnost zaregistrovat si svou žádost o kompenzaci na této webové stránce, přičemž musí splňovat podmínky. Apple odhaduje, že každému poškozenému zákazníkovi vyplatí kolem 25 dolarů

Na to, aby měl zákazník nárok na kompenzaci, ale musí v současnosti vlastnit nebo v minulosti vlastnil specifické modely iPhonu.

Nárok vzniká majitelům modelů iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus i iPhone SE, které měly nainstalován operační systém iOS 10.2.1 nebo novější před 21. prosincem 2017. Zároveň nárok vzniká i majitelům modelů iPhone 7 a iPhone 7 Plus s operačním systémem 11.2 nebo novějším nainstalovaným taktéž před 21. prosincem 2017.

Doporučeno
Moderátor legendárních Mythbusters zemřel ve věku 49 let Moderátor legendárních Mythbusters zemřel ve věku 49 let 14. července 2020 8:24

Na webové stránce budeš muset zaregistrovat sériové číslo svého iPhonu, ale pokud jsi zařízení mezitím prodal, web obsahuje šikovný vyhledávací nástroj, abys svůj smartphone mohl zpětně vyhledat.

Apple se za tento skandál omluvil a přislíbil, že pokud soudce v prosinci náhradu škody schválí, peníze budou poškozeným vyplaceny co nejrychleji.

Domů
Sdílet
Diskuse