Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. srpna 2020 13:24
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Ohnivé tornádo překvapilo španělské hasiče. Jeden z nich jen kroutil hlavou, že nic takového předtím neviděl

NEWS
Uložit Uložené

Ve španělské Galicii museli hasiči čelit ohnivému tornádu.

Naše planeta je v plamenech. Nejen těch metaforických, jelikož se stále zmítá v pandemii koronaviru, ale už několik měsíců i v těch doslovných, protože nám na Zemi hoří řada rozdílných regionů upozorňuje Daily Star.

Situace se v posledních týdnech zhoršuje i ve Španělsku. Vysoké teploty a nedostatek deště způsobují výrazné suchá, během kterých není třeba mnoho, aby vzplál kousek trávy a za několik minut začne hořet celý les.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčili hasiči ve městě Muinos ve španělském regionu Galicie. Nepřekvapil je ale jen samotný požár, ale i přírodní fenomén, který se v takových situacích čas od času objeví.

Horký vzduch proudící od podloží začne rotovat, plameny ho ohřívají a vír plný plamenů se rychle přesouvá z místa na místo. Naštěstí, ohnivé víry se po krátkém čase obvykle rozpadnou, ale v rozsahu několika metrů od místa svého vzniku dokáží nadělat velkou škodu.

Doporučeno
V běloruské státní televizi začala stávka. Vysílá prázdné studio se zvláštním hudebním podkladem V běloruské státní televizi začala stávka. Vysílá prázdné studio se zvláštním hudebním podkladem 17. srpna 2020 11:21

I proto trvalo hasičům až téměř 10 hodin, než plameny dostali pod kontrolu. Hasič Leonardo Barreiro Lopez, který při požárech zasahuje dlouhých 10 let a samotné video tornáda natočil, prý nikdy nic podobného neviděl. Oheň nakonec zničil až 500 hektarů půdy.

Domů
Sdílet
Diskuse