Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. srpna 2020 19:00
Čas čtení 4:48
Viktor Kniš

Pil C vydává rozlučkovou skladbu pro snoubenku: Napsal jsem to v mental breakdownu hodinu po tom, co se to stalo

Pil C vydává rozlučkovou skladbu pro snoubenku: Napsal jsem to v mental breakdownu hodinu po tom, co se to stalo
HUDBA
Uložit Uložené

„Udělal jsem moře chyb, byla jsi moje slunce, odešla jsi a zatáhla rolety / padám do tmy, obraz tebe mi bledne před očima / ze dne na den už nemáme naději, já du dolů, jdu hloub, jdu sám, co bylo, bylo, co se má stát, to se stane,“ rapuje Pil C.

Za normálních okolností by i dnešní novinka Hawaii spatřila světlo světa 28/8, což je pro Pil Cho magické datum hned z několika důvodů. Vzhledem k tomu, že nechtěl polevit na kvalitě na úkor symboliky, museli fanoušci počkat ještě dva dny.

Vysvětlení je ale jednoduché. „Plánovali jsme sice 28/8, ale tím, že jsem byl poslední týdny doslova zavalen pracemi, pracoval jsem na několika projektech, vstával jsem o třetí-čtvrté ráno a točili jsme do noci, se to trochu posunulo,” vysvětluje Pil C pro REFRESHER důvod mírného zpoždění.

O čem tato skladba je, je pravděpodobně každému známé. „Asi nebudu rozebírat, o čem to je, vědí o tom už všichni, vždyť už o tom psal i Nový čas. Haha. Ta věc byla napsána asi hodinu po těch událostech. Seděl jsem v autě a měl jsem totální breakdown, tuším nějak dvě hodiny mi to trvalo napsat a asi den na to, nebo dva, jsem to šel nahrát,“ popisuje Pil C vznik skladby, kterou se loučí se čtyřletým vztahem.

Ti pozornější už vědí, že jako první slyšela už v sobotu skladbu Natálie. „Thank you for heartfelt words, this song is the most beautiful Aloha. Nejkrásnější sbohem,“ napsala.

Doporučeno
Pil C: Zrušil jsem deal s bankou, protože nabízela velmi málo peněz, za týden jsem viděl, že to vzal jiný raper (Rozhovor) Pil C: Zrušil jsem deal s bankou, protože nabízela velmi málo peněz, za týden jsem viděl, že to vzal jiný raper (Rozhovor) 3. listopadu 2019 13:15

Pil C: Neměl jsem v pořádku hlasivky, ale nechtěl jsem to přenahrávat

Videoklip vznikl pod taktovkou fotografa Tomáše Thurze a art directora Jakuba Otčenáše, který je od počátku Pil Cho kariéry i autorem grafické identity všech projektů. O postprodukci se postaral Enriko Mystika, jehož práci už určitě není třeba nikomu představovat. „Co se týče klipu, ten točil můj kamarád Tomi Thurzo, se kterým spolupracuji již déle, fotíme spolu mnoho věcí, on fotil i cover posledního alba 2086. Shodou okolností to vyšlo právě na tuto věc. Dali jsme dohromady pár nápadů, neměli jsme na přípravy moc času.“

Disciplína vizuálů na Slovensku je často Achilovou patou mnoha interpretů, Pil C je tak jedním z mála, kterému nestačí jen několik jednoduchých fotobank a rapové pózy před kamerou.

„Dělali jsme to na poslední chvíli, což se mi v životě nestalo a toto je vlastně první termín, co jsem nedodržel. To nasere vždy. Museli jsme to posunout hlavně kvůli postprodukci, natočené jsme to měli ve čtvrtek o třetí ráno. Mohl jsem si to zjednodušit, ale řekl jsem si, že na úkor kvality raději překousnu to datum. Těžko se ale natáčí videoklip na takovou smutnou věc, která mě minutáž 04:55,“ vysvětluje Pil C podrobněji rozhodnutí posunout datum vydání na 30. srpen.

Pozornější divák pravděpodobně ví, že už skladba Apatie vznikla v době, kdy měl Pil C krizi ve vztahu. I proto je logické, že na ni Pil C odkazuje například, když mluví o kině v Borech v Bratislavě. „Hlavně v tomto tracku dost referuji na track Apatie, což je víceméně podobný typ skladby. I proto jsou v něm záběry z Imaxu v Borech,“ vysvětluje záměr za klipem.

Na promítačce uvidí divák několik záběrů právě z Pil Cho dovolené na Havaji, která byla pro něj původně nejoblíbenější destinací právě proto, že tam požádal snoubenku o ruku. Dnes už ve skladbě přiznává, že Havaj nenávidí.

I za nahrávacím procesem se ještě skrývá jedno tajemství. „Musím říct, že jsem neměl v pořádku hlas a nebyl jsem v ideálním rozpoložení, když jsem to šel do studia nahrávat. Ale rozhodl jsem se, že to nechám celé tak, jak jsem to udělal původně, že to nepůjdu přenahrát, ať to má v sobě tu emoci – upřímnost. Jsou tam i chybičky, jde o one take, ale nechci to přenahrávat,“ vysvětluje Pil C. Tento záměr snad nikdo nebude zpochybňovat.

Pil C sa navždy lúči so snúbenicou: Napísal som to v mental breakdowne a hneď na to nahral na prvý pokus
Zdroj: @danielkaplavka

Proč je pro Pil Cho datum 28/8 magické?

Většina raperů by si nelámala hlavu s tím, aby vysvětlovali, proč nestihli vydat píseň v předem stanoveném termínu. Přesně 28. srpna 2014 však spatřila světlo světa jeho úplně první skladba, která odstartovala jeho kariéru. Pravdou zůstává, že se mu podvědomě a bez většího plánování podařilo nahrát během následujících let i další věci tak, že byly přirozeně s videoklipy hotové přibližně v těchto datech.

„Mám rád symboliku a mám rád věci, které na něco odkazují, ať už je to 28/8, kdy jsem vydal první track, nebo potom Silent Hill a RBMK. Stejně například 25/12 jsem vydal Faded nebo Vidím, jak jich jebe,“ vysvětluje Pil C svůj pohled na to, jakou důležitost hrají čísla a pravidelnost v jeho kariéře.

O Silent Hill z roku 2017 ani RBMK z roku 2019 asi nikdo nebude pochybovat, že se řadí mezi minimálně pětici nejsilnějších od interpreta, který si přirozeně dává záležet na tematické rozmanitosti na vlastních albech.

A ti pozornější vědí, že i v nich by při troše snahy našli symboliku. „Také alba jsem se snažil vydávat ve stejný čas. V jeden den předprodej, v jeden den vydání alba, mám rád tyto věci. Není to jen o číslech, i v tracích se snažím vychytávat právě tyto věci, reference a odkazy, mám toho plnou hlavu,“ dodává lídr Comebackgangu pro REFRESHER.

Doporučeno
Do českých kin míří unikátní dokument Králové videa. Připomene časy amatérského rychlodabingu Do českých kin míří unikátní dokument Králové videa. Připomene časy amatérského rychlodabingu 30. srpna 2020 18:00

6 let kariéry, jakou by si přál každý

Raketový nástup sérií singlů a stovkou koncertů, dvě alba, roční pauza a následně velkolepý návrat, kterým potvrdil, že na něj fanoušci nezapomínají, protože jako jeden z mála shodil servery Ruka Hore. I takto by se v jednoduchosti dala charakterizovat šestiletá kariéra hlavy Comebackgangu – Pil Cho.

„Kdybys mi před šesti lety řekl, že budeme za šest let dělat tento rozhovor po albech a všech těch věcech, které se staly, tak bych ti řekl, že ti pěkně j*be,“ zasmál se Pil C při odpovědi na otázku, zda si ještě vzpomene na pocity po vydání skladby Lost v roce 2014. „Co bych poradil 28letému Pil Cmu? Neporadil bych mu nic, bylo správné, že se v některých situacích popálil, že potkal lidi, které potkal a udělal chyby, ze kterých se poučil,“ dodal. 

Pil Cho kariéra je specifická i tím, že krok vedle udělal přesně nulakrát. To se dá vysvětlit i jeho obzvlášť pedantní přístupem a faktem, že je na sebe přísnější než mnozí jeho kolegové. Několik skladeb mu zůstalo v šuplíku a kromě toho i dnes notoricky známé věci měly původně verze, které bys od těch finálních rozeznal jen velmi těžko.

Dozvěděli jsme se to i díky jeho nedávné iniciativě, v rámci níž ukázal veřejnosti demonahrávky některých svých věcí. „Začal jsem dávat staré demoverze, plánuji v tom pokračovat, mám jich velmi mnoho, které čekají na zveřejnění. Přišlo mi do toho velmi mnoho pracovních věcí a tolik soukromých fuck-upů, že jsem neměl čas ani chuť na nic. Až se mi to trochu uvolní a dovolí mi to situace, budu v tom pokračovat. Mám připravené i věci, které by možná lidé oproti finálním verzím ani nepoznali, haha,“ vysvětluje Pil C, kdy se chce vrátit k prozrazení nostalgických kousků ze svého telefonu.

Pil C sa navždy lúči so snúbenicou: Napísal som to v mental breakdowne a hneď na to nahral na prvý pokus
Zdroj: @danielkaplavka

Album? Bude.

Při této příležitosti již s radostí zodpovíme i otázku, která vyplývá ze současných událostí v kombinaci s příspěvky Pil Cho na Instagramu.

Očekávat můžeme hned několik spoluprací. Po šesti letech mu to dokonce poprvé vyšlo s Egem, i Pil C totiž bude hostem na albu Egotron. Na Precedensu se to nepodařilo, i když sloku nahrál. To však není ani zdaleka všechno. „Pracuji na hodně věcech, hlavně jsem rozdal hodně featů a byl jsem hodně ve studiu. Jsem na Egovi, Sergeiovi, jsem na Špeciálově producentském albu a na Lokově projektu. Máme také hodně tracků v zásobě, postupně je budeme dávat ven,“ vysvětluje hlava Comebackgangu.

A album? Bude. „Teď mi to shodou okolností docela dost píše, plánuji album určitě, vypadá to tak, že ho stihnu letos,“ dodává Pil C.

Domů
Sdílet
Diskuse