Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. září 2020 18:31
Čas čtení 2:31
Tímea Krauszová

Emily Ratajkowski odhalila, že ji před 8 lety zneužil fotograf: Jeho prsty byly najednou ve mně

NEWS
Uložit Uložené

Fotograf Jonathan Leder o 4 roky později vydal knihu s jejími neautorizovanými nahými fotkami.

Emily Ratajkowski otevřeně promluvila o sexuálním násilí. 29letá modelka tvrdí, že fotograf Jonathan Leder ji zneužil v roce 2012, kdy společně nafotili nechvalně slavné akty. Ty Leder o čtyři roky později vydal v knižní podobě bez jejího souhlasu.

V upřímné eseji, kterou sama napsala pro New York Magazine, hovoří o tom, co se stalo, jak se po této události cítila a jak jí fotografie navždy připomínají osudnou noc. Hledá v ní odpověď na otázku: Kdy modelka vlastní obraz o sobě samé?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

„Velmi, velmi to bolelo“

Focení probíhalo v Lederově domě v roce 2012. Šlo o bezplatný editoriál pro magazín Darius, který jí dohodila její agentka. Zpočátku měla na sobě spodní prádlo, později se svlékla, vzpomíná Ratajkowski v článku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by New York Magazine (@nymag) on

Modelka dále říká, že vypila hodně vína v průběhu večera a otevřeně přiznává, že byla opilá. „Další věc, kterou si pamatuji, je tma.“

Na konci focení spolu seděli na gauči, kde se jí fotograf začal dotýkat. Vyptával se jí na přátele a okomentoval její pohyby. Ratajkowski v článku popisuje, že někdy, když je nervózní, si bezmyšlenkovitě tře o sebe nohy. „Nesnáším, že dokonce i teď, když si mnu nohy, protože jsem vyčerpaná nebo mi je zima, tak myslím na Jonathana.“

„Většina toho, co následovalo, je rozmazaná, kromě pocitu. Nepamatuji si, že bychom se líbali, ale pamatuji si, že jeho prsty byly najednou ve mně. Čím dál tvrději tlačil a tlačil a dotýkal se mě, jak se mě nikdo nikdy předtím ani potom nedotkl,“ popisuje traumatizující zážitek. Dále hovoří o tom, že ji to bolelo a nic neřekla, nakonec Lederovu ruku silou vytáhla. Muž se otočil a odešel z místnosti.

Ratajkowski prospala tu noc v domě, ráno se Leder tvářil, jakoby se nic nestalo. Udělal jí kávu, v domě byla i maskérka, se kterou společně na fotkách pracovali. Modelka nakonec odešla domů a na celý incident se pokusila zapomenout. Když jí za pár měsíců přišel výběr vkusně upravených černobílých fotek, byla zcela spokojená s výběrem. Myslela si, že je to naposledy, co jí někdo připomene traumatický večer s Lederem, ale mýlila se.

Vydal knihu s jejími fotkami bez souhlasu

Leder o čtyři roky později vydal knihu s dosud nepublikovanými fotkami Emily Ratajkowski. Neptal si jí na povolení a dozvěděla se o ní až od médií. Novináři a zástupci různých magazínů jí telefonovali se štědrou nabídkou, že chtějí její nejnovější projekt podpořit, udělat o něm rozhovor, připravit články. Musela si prý vygooglit, o jaké knize je řeč, protože o ničem nevěděla.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

Kontaktovala právníka a pustila se do boje. Leder tvrdil, že její agentka podepsala smlouvu, podle níž mohl fotografie použít. Modelka a její agentka to popíraly, zřejmě šlo o padělaný podpis.

Po několika dnech jí právník oznámil, že bojovat u soudu by bylo zbytečné. Jediné, co by získala, by byla práva na knihu a možná zisk z prodeje. Fotografie se však již rozšířily na webu a ona si navzdory slávě nemohla dovolit drahého právníka. Leder měl dostatek peněz na to, aby zbankrotovala.

Leder po letech vydal i druhou a třetí knihu, čtvrtá a zároveň (zatím) poslední z nich vyšla loni v tvrdé vazbě. Téměř celá jeho webstránka je jen o fotkách a skandálu se světoznámou modelkou. Pravidelně organizoval výstavy fotografií v newyorské galerii. Při několika rozhovorech mluvil o Emily jako o sebevědomé, inteligentní ženě, která však v té době nic neznamenala a přišla za ním, proslulým a úspěšným fotografem, aby s ním mohla spolupracovat.

Jedna z kníh s fotkami Emily Ratajkowski. Predajná cena: 75 dolárov.
Jedna z kníh s fotkami Emily Ratajkowski. Predajná cena: 75 dolárov. Zdroj: Imperial Publishing

Emily v otevřené a srdcervoucí eseji hovoří dále o tom, jak zcela ztratila kontrolu nad svými nahými fotkami. Její příběh však neskončil a navzdory této zkušenosti se rozhodla vyjít s pravdou na povrch a naplno přebrat kontrolu nad „skutečnou Emily“.

„Nakonec Jonathanovi dojdou dosud neviděné polaroidy, ale já zůstanu skutečnou Emily; tou, která vlastní umělkyni Emily, tou, která napsala i tuto esej. Ta Emily bude nadále pracovat na tom, aby si vydřela kontrolu tam, kde může!“

Domů
Sdílet
Diskuse