Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2020 7:45
Čas čtení 1:23
Adam Smeták

V Česku přibylo 3 104 nově nakažených. Zhruba o 1 500 méně než v sobotu

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Zároveň se jedná o nejvyšší nedělní nárůst od začátku pandemie.

V Česku přibylo za neděli 3 104 osob pozitivně testovaných na Covid-19. To je zhruba o 1 500 méně než v sobotu. Zároveň se ale jedná o nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Nemoci podlehlo během neděle 22 lidí a počet obětí koronaviru tak stoupl na 987.

Aktuálně se v republice nachází 59 920 aktivních případů nákazy. Z toho je hospitalizováno 2 106 lidí a 438 z nich je ve vážném stavu. Počet osob, které musely být hospitalizovány se v průběhu října zhruba zdvojnásobil.

V Česku přibylo 3 104 nově nakažených. Zhruba o 1 500 méně než v sobotu
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nejvíce se koronaviru šíří na Uherskohradišťsku. Na 100 tisíc obyvatel v tomto regionu připadá za posledních sedm dní 560 nakažených. Na Liberecku se jedná v přepočtu na 100 tisíc obyvatel o 425 nakažených, na Náchodsku 411 a v Příbramsku 407 za týden.

Doporučeno
Andrej Babiš: Nová nařízení budou platit od středy. Zřejmě dojde na omezení kontaktů Andrej Babiš: Nová nařízení budou platit od středy. Zřejmě dojde na omezení kontaktů 11. října 2020 17:59

Opatření platná od pondělí

Dnes vláda rozhodne o dalších restriktivních opatřeních, která začnou platit od středy. Zároveň úderem nedělní půlnoci začala platit v minulém týdnu již představená pravidla. A tedy zmrazení kultury na 14 dní (zavřené galerie, muzea, hrady, zámky, hvězdárny, planetária, poutě, představení cirkusů a varieté, kongresy, veletrhy...). 

Zrušeny jsou také sporty.  Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy. Zavřena jsou všechna vnitřní sportoviště a na venkovních smí být nejvýše 20 osob. Na základních školách na 1. stupni zůstává prezenční výuka, nicméně platí zákaz zpěvu. Děti musí nosit na chodbách roušky.

Na druhém stupni se polovina dětí bude učit prezenčně a druhá na dálku. Po týdnu se skupiny prostřídají. Žáci nižšího stupně víceletých gymnázií ale budou chodit prezenčně všichni. Povinné budou mít jen roušky ve všech prostorách budov. Zavřené jsou i umělecké školy, které přešly na distanční výuku. Umožněna bude ale individuální výuka ve škole, a to „jeden na jednoho“. 

Doporučeno
Česko už je v šíření covidu-19 druhé nejhorší na světě. V poměrném počtu nakažených za poslední týden je před námi jen Andorra Česko už je v šíření covidu-19 druhé nejhorší na světě. V poměrném počtu nakažených za poslední týden je před námi jen Andorra 11. října 2020 17:06

Distančně se budou učit všichni středoškoláci. Výjimkou je praktická výuka. Vysoké školy přechází na distanční výuku kompletně. Od dnešního dne se zároveň zakazují návštěvy v nemocnicích, domovech důchodců a dalších zařízeních sociální péče. Výjimku budou mít návštěvy nezletilých pacientů a otcové u porodů.

Od minulého pátku platí povinnost pro hospody a restaurace zavřít ve 20:00. U stolu smějí být nejvýše čtyři osoby, zakázaný je tanec a živá hudba. Do obchodů a provozoven služeb smějí lidé nejvýše po dvou osobách a musí dodržovat dva metry odstup. I nadále platí povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách krom domova.

Doporučeno
Aplikaci eRouška už si stáhlo přes půl milionu lidí. Stahuj i ty! Aplikaci eRouška už si stáhlo přes půl milionu lidí. Stahuj i ty! 28. září 2020 10:57
Domů
Sdílet
Diskuse