Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2020 15:42
Čas čtení 1:22
Adam Smeták

Generální tajemník OSN: Lidstvo vede válku proti přírodě. Ta je sebevražedná

NEWS OSN
Uložit Uložené

Poslechni si projev generálního tajemníka OSN o stavu planety.

Ve středu 2. prosince pronesl generální tajemník OSN António Guterres významný projev na půdě Kolumbijské univerzity. Jeho vůbec první „Zpráva o stavu planety“ se týkala alarmujícího  stavu zemského klima. Varoval před aktuálními enviromentálními a klimatickými trendy a hovořil o nezbytnosti přijmout ambiciózní klimatická opatření. Zdůraznil, že je nutné jednat nyní

„Hrozby, které představuje klimatická změna, jsou závažná, komplexní a urgentní. Bohužel, pět let po přijetí Pařížské dohody, částečně kvůli odstoupení zemí od této dohody, a kvůli absenci amerického vedení na světové scéně, progres, který jsme učinili, nebyl adekvátní a důkazy o škodách způsobených klimatickou změnou nadále akumulují v alarmujícím měřítku,“ započal projev Lee C. Bollinger, prezident Kolumbijské univerzity.

Doporučeno
Ryby v Bečvě opět hynou, znovu do ní unikla neznámá látka Ryby v Bečvě opět hynou, znovu do ní unikla neznámá látka 2. prosince 2020 12:28

FAKTA

  • Oteplení nad 1,5 °C podstatně zvýší riziko vyhynutí druhů v globálním měřítku.
  • Oceán je již teplejší, kyselejší a méně produktivní.
  • Kolem 7 milionů lidí každý rok zemře kvůli vystavení znečištěnému ovzduší.
  • Řešení vedená přírodní cestou by mohla poskytnout jednu třetinu čistého snížení emisí skleníkových plynů potřebných ke splnění cílů Pařížské dohody.
  • Odvážná opatření v oblasti klimatu by mohla do roku 2030 přinést ekonomické výhody ve výši 26 bilionů dolarů.
  • Obnovitelná energie stále zlevňuje.
  • Přechod na čistou ekonomiku by mohl vyprodukovat více než 65 milionů nových nízkouhlíkových pracovních míst.
  • Investice ve výši 1,8 bilionu dolarů do adaptace od roku 2020 do roku 2030 by mohla vygenerovat celkové čisté výhody ve výši 7,1 bilionu dolarů.

Bollinger uvedl, že kvůli klimatické změně byla ztracena řada životů a současné dění s klimatem nazval existenciální hrozbou. Pařížskou dohodu nazval jedinou a signifikantní dohodou v boji proti klimatické změně a připomněl důležitost rozhodnutí nové americké administrativy, která se k Pařížské dohodě hodlá vrátit. Následně předal slovo Guterresovi.

Generální tajemník OSN António Guterres započal svůj projev jednoduchým prohlášení. „Stav planety je narušený,“ uvedl.

„Drazí přátelé, lidstvo vede válku proti přírodě. Je to sebevražda. Příroda vždy vrací úder. A už se tak i děje. S rostoucí silou a zuřivostí. Biodiverzita kolabuje, milionu druhů hrozí vyhynutí, ekosystémy mizí před našima očima, pouště se rozšiřují, mokřiny se ztrácí. Každý rok ztratíme 10 milionů hektarů lesů, oceány jsou vylovené a plné plastického odpadu, oxid uhličitý, který absorbují, okyseluje moře, korálové útesy jsou vyčerpané a umírají. Znečištění vod zabíjí 9 milionů lidí ročně, více než šestkrát tolik než podlehlo aktuální pandemii,“ vysvětlil.

Domů
Sdílet
Diskuse