Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2021 13:18
Čas čtení 2:05
Vojtěch Vanda

Facebook je v konfliktu s Austrálií. Proč se rozhodl zablokovat zpravodajství?

NEWS AUSTRÁLIE
Uložit Uložené

Jedná se o nejrestriktivnější jednání Facebooku proti uživatelům, kteří sdílí svůj obsah. Firmě se totiž nelíbí, že by kvůli nové australské legislativě musela platit médiím za sdílený obsah na jejich platformě.

Facebook v čele s Markem Zuckerbergem se pustila do „války“ proti australské vládě. Jelikož se tamní zákonodárci chystají uvést v platnost legislativu, která by nutila velké technologické platformy platit za obsah mediálních domů a vydavatelů, který by byl na Facebooku sdílen, rozhodl se v Austrálii blokovat sdílení a vyhledávání zpráv veškerých mediálních zdrojů na platformě. Informuje CNN.

Doporučeno
Facebook opět kopíruje? Zuckerberg údajně pracuje na aplikaci, která má konkurovat Clubhousu Facebook opět kopíruje? Zuckerberg údajně pracuje na aplikaci, která má konkurovat Clubhousu 13. února 2021 8:04

Jak by vypadala sociální síť Facebook, kdyby neobsahovala žádné zprávy? To se nyní dozvídají uživatelé z Austrálie, kteří od středy nemohou prostřednictvím platformy vyhledávat zprávy mediálních vydavatelů a ani je sdílet.

Na vině je dlouho eskalující konflikt mezi Facebookem a australskou vládou, která se chystá na velkou změnu ve vztahu mezi mediálními vydavateli a technickými platformami. Pokud projde novela zákona o médiích, sociální sítě budou muset platit za obsah médiím, které na platformě svůj obsah sdílí.

„To, co navrhovaný zákon v Austrálii opomíjí, je jádro vztahu mezi naší platformou a vydavateli. Facebook žádný mediální obsah nekrade. Vydavatelé se sami rozhodli jej sdílet na Facebooku,“ uvedla na blogu viceprezidentka facebookového oddělení pro vztahy s médii Campbell Brown. „Mediální blokáda“, ke které Facebook přistoupil, je prozatím nejrestriktivnější opatření, které kdy firma vůči vydavatelům zavedla.

Zpět
Sdílet
Diskuse