Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. dubna 2021 15:14
Čas čtení 1:02
Viktor Kniš

Pro Ursulu von der Leyen nepřipravili v Turecku židli, musela si sednout na gauč. Mohlo jít o cílený krok

Pro Ursulu von der Leyen nepřipravili v Turecku židli, musela si sednout na gauč. Mohlo jít o cílený krok
Zdroj: TASR/AP
NEWS TURECKO
Uložit Uložené

Europoslanec Michal Šimečka upozornil na návštěvu představitelů Evropské unie v Turecku.

Turecký prezident Erdogan v úterý přijal šéfa Evropské rady Charlese Michela a šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyen. Zatímco pro prvního jmenovaného připravili židli, šéfka Komise si neměla kam sednout. Po trapné chvilce a hlasitém „ehm“ se von der Leyen posadila na gauč nepřiměřeně daleko od dvou mužů.

Událost komentuje na Facebooku europoslanec Michal Šimečka, podle kterého nemuselo jít o selhání protokolu, ale spíše o mocenský tah.

„Takové věci se většinou nedějí náhodou. Protokol setkání na nejvyšší úrovni se dolaďuje týdny a přemýšlí se o každém detailu. Stále je možné, že turecký protokol udělal chybu – fakt, že EU má oficiálně prezidenta i prezidentku, dělá věci složitějšími. Ale pravděpodobnější je, že šlo o mocenský manévr z Erdoganovy strany – vyvést šéfku Komise z míry a ukázat jí, že tureckému prezidentovi není rovnocennou partnerkou,“ komentuje situaci Šimečka.

Domů
Sdílet
Diskuse