Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2021 19:01
Čas čtení 0:39
Ondřej Jarůšek

Česko vyhostí další ruské diplomaty, pokud Rusko nepřijme zpátky ty české

Česko vyhostí další ruské diplomaty, pokud Rusko nepřijme zpátky ty české
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR
NEWS JAKUB KULHÁNEK
Uložit Uložené

Kulhánek (ČSSD) si dnes předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského.

Česko vyhostí další ruské diplomaty, pokud Rusko nepřijme zpátky ty české. Na zajištění návratu českých diplomatů na ambasádu v Moskvě má Rusko čas do zítřejších 12:00. Oznámil to nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po dnešní schůzce s ruským velvyslancem v ČR Alexandrem Zmejevským.

Doporučeno
Kdo je nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek? Pracoval pro Číňany, radil ČSSD, nyní bude hasit krizi s Ruskem Kdo je nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek? Pracoval pro Číňany, radil ČSSD, nyní bude hasit krizi s Ruskem 21. dubna 2021 14:10

Schůzka byla svolána v souvislosti se zjištěním tajných služeb, podle kterých se na výbuchu ve Vrběticích podíleli ruští agenti. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 ruských diplomatů, na což Rusko zareagovalo vyhoštěním 20 českých diplomatů.

Vzhledem k velikosti obou ambasád takovou reakci Kulhánek označil za „nepřiměřenou“.  Zatímco totiž chod té ruské v Praze nebyl nijak zásadně ovlivněn, v případě české ambasády v Moskvě došlo k její „paralyzaci“.

Pokud proto Rusko nevyhoví požadavku České republiky, bude vyhoštěno tolik diplomatů, aby jich byl stejný počet jak na české, tak i ruské ambasádě.

Jakub Kulhánek byl do funkce ministra zahraničí jmenován dnes odpoledne. V našem článku jsme přehledně popsali, o koho se jedná, co má za sebou a co o něm říkají jiná političtí představitelé. Celá článek si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse