Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2021 15:10
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Česko vyhostí dalších 60 pracovníků ruské ambasády, zastropuje jejich počet podle Vídeňské úmluvy

Česko vyhostí dalších 60 pracovníků ruské ambasády, zastropuje jejich počet podle Vídeňské úmluvy
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS
Uložit Uložené

Na tiskové konferenci vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Jak bude Česká republika postupovat dále v kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, nastínili na čtvrteční tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).  Kulhánek uvedl, že Česko zastropuje počet ruských pracovníků na ambasádě v Praze podle toho, kolik je současně diplomatů v Moskvě. Těch by mělo být v Rusku 5.

Doporučeno
Kauza Vrbětice: Kulhánkovo ultimátum skončilo, Rusko neodpovědělo. NATO stojí za Českem Kauza Vrbětice: Kulhánkovo ultimátum skončilo, Rusko neodpovědělo. NATO stojí za Českem 22. dubna 2021 13:11

Nejprve na tiskové konferenci vystoupil premiér Babiš. „Česká republika je suverénní stát, a důkazy, které máme díky bezpečnostním složkám dispozici, nemůžeme nechat bez reakce,“ uvedl s tím, že postup, který vláda přijala, zná i prezident republiky. Společně s ministrem vnitra Hamáčkem poděkoval bezpečnostním složkám. Hamáček navíc dodal, že vládě šlo vždy nejprve o bezpečí občanů Česka.

Následně ministr zahraničí Kulhánek oznámil, jak bude vláda postupovat„Rusko reagovalo neadekvátně, vyhostilo diplomaty, kteří nic neudělali. Rozhodli jsme, podle článku 11 Vídeňské úmluvy, že zastropujeme počet velvyslanců podle toho, jaký je počet našich diplomatů v Moskvě,“ uvedl. Kulhánek později doplnil na Twitteru, že pracovníci ambasády mají na přesun čas do 31. května.

Podle informací Radiožurnálu mělo v Moskvě zůstat 5 českých diplomatů a 19 pracovníků ambasády. Web iDNES.cz uvádí, že v Česku zůstalo 27 ruských diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků, což znamená, že bude muset odejít minimálně 60 pracovníků ambasády.

„Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat, současný paralyzující stav nezavinila česká, ale ruská strana,“ přidal Kulhánek. Zároveň ale dodal: „Není to nic proti Rusku, dále budeme chtít komunikovat s ruskou stranou obvyklou diplomatickou cestou,“ dodal

Domů
Sdílet
Diskuse