Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2021 13:11
Čas čtení 1:56
Vojtěch Vanda

Kauza Vrbětice: Kulhánkovo ultimátum skončilo, Rusko neodpovědělo. NATO stojí za Českem

Kauza Vrbětice: Kulhánkovo ultimátum skončilo, Rusko neodpovědělo. NATO stojí za Českem
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS
Uložit Uložené

I dnes pokračuje řešení násilného aktu ruských tajných sil na českém území.

Ze středečního jednání nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským vzešlo ultimátum. Český ministr, jak jsme tě informovali, uvedl, že má Ruská federace čas do čtvrtečních 12:00, aby umožnila návrat všech vyhoštěných diplomatů. Podle informací ČT24 ruská strana do uplynutí ultimáta nereagovala.

Doporučeno
Česko vyhostí další ruské diplomaty, pokud Rusko nepřijme zpátky ty české Česko vyhostí další ruské diplomaty, pokud Rusko nepřijme zpátky ty české 21. dubna 2021 19:01

Vzhledem k tomu, že Česká republika nedostala vyjádření k tomu, zda Rusko umožní 20 vyhoštěným českým diplomatům návrat do Moskvy, by tak měl ministr zahraničí Kulhánek rozhodnout o vypovězení dalších ruských diplomatů z Česka. Předpoklad je takový, že Česko vyhostí tolik diplomatů, aby byl v rámci obsazenosti ambasád vyrovnaný stav.

Problém s vyhoštěním 20 českých diplomatů totiž tkví v tom, že zatímco ruská ambasáda se bez 18 diplomatů obejde bez problému, dvě desítky chybějících českých diplomatů v Rusku českou ambasádu nechávají prakticky „paralyzovanou“.

Na to podle webu Novinky.cz zareagovala ruská diplomacie ústy mluvčí Marij Zacharovové tak, že je ultimativní tón k Rusku nepřípustný, a že si ruské ministerstvo zahraničí předvolá ve čtvrtek v 15:00 středoevropského času českého velvyslance Vítězslava Pivoňku

Ministerstvo zahraničí ve čtvrtek po poledni oznámilo, že k ruské reakci na na požadavek umožnit návrat vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě, zatím žádné prohlášení nevydá. Prezident Zeman, jak jsme tě informovali, se k situaci vyjádří až v neděli na Primě v pořadu Partie.

Doporučeno
Za vrbětickým výbuchem stojí šestičlenné ruské komando, tvrdí Respekt a Bellingcat Za vrbětickým výbuchem stojí šestičlenné ruské komando, tvrdí Respekt a Bellingcat 20. dubna 2021 16:20

NATO stojí za Českem

Dobrou zprávou je pro Česko skutečnost, že spojenci ze Severoatlantické aliance mu vyjádřili solidaritu, a jsou velmi znepokojeni destabilizační operací Ruska. Prohlášení NATO sdílel generální tajemník Jens Stoltenberg na Twitteru.

V něm stojí, že český ministr zahraničí obeznámil své spojence s NATO s tím, co se ve Vrběticích stalo, a že z této akce viní dva ruské agenty, kteří jsou zapleteni do otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem. Jak jsme tě informovali, má jít o Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina.

„Spojenci vyjádřili znepokojení nad tím, že Rusko stále provádí destabilizační akce na Evropsko-atlantickém území, a plně podporuje Českou republiku,“ stojí v prohlášení.

Doporučeno
Babiš: „Vrbětice byly teroristický útok. Za slova o „útoku na zboží“ se omlouvám“ Babiš: „Vrbětice byly teroristický útok. Za slova o „útoku na zboží“ se omlouvám“ 20. dubna 2021 15:13

Rusko vidí za českými kroky podporu USA

Ruské ministerstvo zahraničních věcí nicméně nic takového nepotvrdilo. Naopak se ve svém prohlášení domnívá, že Česká republika vyhostila 18 diplomatů ruské ambasády na popud „neopodstatněných a přitažených záminek“, a také proto, aby se zalíbila Spojeným státům, a podpořila zavedení jejich nejnovějších sankcí proti Rusku.  

V prohlášení z 18. dubna pouze dodává, že přijme odvetná opatření, „díky nimž si autoři této provokace uvědomí plnou odpovědnost za zničení základů normálního vývoje vztahů mezi našimi (Českem a Ruskem) zeměmi“.

Podobným způsobem promluvil k ruským občanům v tradičním projevu i prezident Vladimír Putin, podle nějž „organizátoři jakýchkoliv provokací, ohrožujících základní zájmy (ruské) bezpečnosti, budou litovat toho, co spáchali, jak už dávno nelitovali“.

Domů
Sdílet
Diskuse