Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2021 12:15
Čas čtení 1:02
Tereza Šnajdrová

Ulice plné mrtvých a přeplněné nemocnice. V Indii jen za včerejší den přibylo 332 730 nově nakažených koronavirem

Ulice plné mrtvých a přeplněné nemocnice. V Indii jen za včerejší den přibylo 332 730 nově nakažených koronavirem
Zdroj: Getty Images/Anindito Mukherjee/Stringer
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Druhá nejlidnatější země světa prohrává boj s pandemií.

Neustálé výjezdy sanitek, kolabující nemocnice a ulice plné mrtvých těl. Takhle vypadá druhá nejlidnatější země Indie, která nezvládá pandemii koronaviru. Podle úřadů indického státu Uttarpradéš je však prý vše v naprostém pořádku a 332 730 nově potvrzených případů nákazy denně není alarmující číslo, informuje Financial Times.

Doporučeno
Slovensko, Portugalsko a Švýcarsko rozvolňují, Indie hlásí rekordní přírůstky. Takto bojují s pandemií koronaviru jiné země Slovensko, Portugalsko a Švýcarsko rozvolňují, Indie hlásí rekordní přírůstky. Takto bojují s pandemií koronaviru jiné země 19. dubna 2021 11:19

V Indie žije bezmála 1,4 miliardy obyvatel a od začátku pandemie se tam nakazilo skoro 16,3 milionu lidí, z toho 186 920 pacientů nákaze podlehlo. Čísla nově nakažených nyní každý den lámou rekordy a jen za čtvrtek přibylo 332 730 pozitivně testovaných, což je doposud nejvyšší zaznamenaný nárůst. Během jednoho dne pak v Indii nákaze podlehne i 2 263 osob.

Místní úřady však tvrdí, že šíření koronaviru mají pod kontrolou a není namístě panikařit. Testovací centra jsou přitom přeplněná, nemocnice odmítají další pacienty a hinduistická pohřební místa nestíhají spalovat těla. Podobně, jako tomu bylo v Brazílii, i v Indii se narychlo vykopávají hroby, neboť mrtvé není kam dávat.

Přeplněná krematoria naznačují, že počty zemřelých jsou mnohonásobně vyšší, než takové, jaké uvádí úřady. Za zatajování oficiálních koronavirových statistik už vládu obvinili i opoziční politici a různí aktivisté. Jedinou záchranou by tak mohlo být očkování, ke kterému se od května budou moci hlásit všichni lidé starší 18 let, avšak obyvatelé si ho musí hradit ze svého a na bezplatné očkování mají nárok pouze zdravotníci, zaměstnanci v předních liniích a osoby starší 45 let.

Doporučeno
Denní nárůst nakažených: Přibylo 2 615 případů, pandemie v Česku ustupuje Denní nárůst nakažených: Přibylo 2 615 případů, pandemie v Česku ustupuje 23. dubna 2021 8:22
Domů
Sdílet
Diskuse