Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2021 13:43
Čas čtení 2:39
Ondřej Jarůšek

Projev prezidenta byl pro Ruskou federaci, ne pro české občany, reaguje opozice na Zemana

Projev prezidenta byl pro Ruskou federaci, ne pro české občany, reaguje opozice na Zemana
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové
NEWS MILOŠ ZEMAN ÚTOK VE VRBĚTICÍCH
Uložit Uložené

Jak opoziční politici hodnotí projev prezidenta Zemana?

Prezident Miloš Zeman v neděli v 11 hodin vystoupil s mimořádným projevem na televizi Prima. V něm se poprvé veřejně vyjádřil na téma explozí ve Vrběticích, kde v roce 2014 došlo k výbuchům muničních skladů. Stát za tím podle BIS měli ruští agenti. Zeman však v rozhovoru připomněl, že existuje ještě jedna verze, a sice, že k explozím došlo v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Řekl, že obě verze považuje za vážné a mají se maximálně prošetřit. 

Projev pro Rusko, dlouholeté buranství

Podle opozičních politiků tím prezident mimo jiné zpochybnil práci českých zpravodajských služeb. Kritizuje jej například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které šlo o projev pro Rusko. „Nešlo o projev pro české občany, ale pro Ruskou federaci. Bagatelizace, vnášení pochybností, pomlouvání. To vše umně zaobaleno,“ napsala na Twitteru.

Pekarová Adamová krátce nato také uvedla, že prezident znovu prokázal své „buranství“. To kvůli rozhovoru s Terezií Tománkovou, během kterého jí Zeman kromě jiného řekl, že je „půvabná, ale hloupá“. 

„Chování pana Zemana k Terezii Tománkové bylo pokračováním jeho mnohaletého buranství. Je smutné, že 2 853 390 občanů to v prezidentské volbě posvětilo,“ napsala.

Doporučeno
Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát 25. dubna 2021 11:16

Zpochybňování důvěryhodnosti bezpečnostních služeb

K projevu Miloš Zemana se vyjádřil i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, podle kterého Zeman zapojení Ruska do výbuchů relativizuje a svým projevem zpochybnil důvěryhodnost bezpečnostních služeb.

„Ve sněmovně, ale i našim partnerům v EU a NATO byly předloženy důkazy. Přesto pan prezident hovoří v rovině hypotéz a zpochybňuje důvěryhodnost bezpečnostních služeb vlastní země. Věřím, že nehledě na tento relativizující projev vláda ČR bude pokračovat v sebevědomé politice,“ napsal Bartoš.

Hraje Rusku do karet

V podobném duchu se vyjádřil i Petr Fiala z ODS, který napsal, že Zemanův projet „hraje do karet Ruska“.

„Přemýšlím nad vystoupením prezidenta. Po týdnu tak nějak všechno zpochybnil. BIS, k tomu i CIA, závěry zprav. služeb. Bylo to takové povídání v kavárně – nic není jasné, více verzí, nejasnosti. No dobře. Jenže přesně toto hraje do karet Ruska, my potřebujeme od hlavy státu jasná slova,“ napsal na Twitteru.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se na Twitteru pozastavil nad tím, že během týdne mlčení se prezident nesetkal s řediteli informačních služeb.

„Od vrchního velitele ozbrojených sil ČR bych očekával, že umí analyzovat rychleji, nechápu, že se nesetkal s řediteli našich informačních služeb. Zcela vynechal zásadní události v Británii v roce 2018, které přinesly důležité momenty i pro vyšetřování okolo Vrbětic!“ uvedl.

Vít Rakušan, předseda STAN, na svém twitterovém účtu uvedl, že prezident dělá „proruskou politiku“.

„Na rozdíl od pana prezidenta jsme za týden svolali jednání všech výborů a komisí, na kterých nám byly důkazy prezentovány. Osobně jsem mluvil s velvyslanci USA, Kanady, Taiwanu, Německa a Litvy. Očekával bych, že bude prezident dělat zahraniční politiku. Ne jen proruskou politiku,“ napsal Rakušan.

Domů
Sdílet
Diskuse