Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2021 10:40
Čas čtení 0:46
Kamila Šebestová

V USA je vyhlášen stav nouze. Důležitý ropovod napadl gang hackerů

V USA je vyhlášen stav nouze. Důležitý ropovod napadl gang hackerů
Zdroj: Wikimedia/Traroth/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Obětí kybernetického útoku je společnost Colonial Pipeline. Vinou hackerů už tři dny stojí přeprava ropy do velké části USA.

Ke kybernetickému útoku na společnost Colonial Pipeline došlo už v pátek. Aktuálně proto USA vyhlásily nouzový stav. Hackeři totiž napadli síť společností, která se stará o přepravu pohonných hmot. Podle několika zdrojů za útokem stojí kriminální gang Darkside.

V březnu útočníci vyvinuli speciální software určený ke krádeži dat, následně poslali novinářům tiskovou zprávu a pozvali je na rozhovor. Gang má dokonce na dark webu svou stránku, kde detailně popisuje svou práci a jmenuje firmy, které hacknul. K nim se přidává už i Colonial Pipeline. 

Doporučeno
Takto vypadala prezidentka Čaputová zamlada. Vzácnou fotkou a vyznáním na Den matek uctila svoji maminku Takto vypadala prezidentka Čaputová zamlada. Vzácnou fotkou a vyznáním na Den matek uctila svoji maminku 9. května 2021 18:43

Podle portálu BBC ukradl gang okolo 100 gigabajtů dat. Po krádeži dat se hackeři nabourali do počítačů a serverů firmy. Žádali od ní výkupné. Vyhrožují, že pokud ho firma nezaplatí, data odhalí na internetu.

Domů
Sdílet
Diskuse