Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2021 6:41
Čas čtení 0:57
Adam Novosad

Lukašenko v reakci na sankce vyhrožuje, že uvolní přísný režim na hranicích

Lukašenko v reakci na sankce vyhrožuje, že uvolní přísný režim na hranicích
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO EVROPSKÁ UNIE
Uložit Uložené

Bělorusko na zavedení sankcí a izolace letecké dopravy ze strany Evropské unie reaguje výhrůžkami.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se údajně plánuje pomstít Evropské unii za sankce, které na zemi uvalili její lídři v reakci na incident s letadlem společnosti Ryanair. Lukašenko se postavil před parlament a Evropě pohrozil uvolněním režimu na hranicích., informuje DailyMail.

„Zastavovali jsme migranty a drogy – nyní je budete muset pochytat sami,“ vyhrožoval Lukašenko svým sousedům z evropského bloku. Diktátor prý uvolní přísný režim na hranicích, který platil dosud, a tak se podle něj drogoví dealeři přes hranici dostanou mnohem jednodušeji.

Doporučeno
Na papíře chudák, v realitě luxus za miliardy. Alexandr Lukašenko si z Běloruska udělal zlatý důl, ukazuje nový dokument Na papíře chudák, v realitě luxus za miliardy. Alexandr Lukašenko si z Běloruska udělal zlatý důl, ukazuje nový dokument 14. března 2021 8:26

Před parlamentem obhajoval své rozhodnutí přimět letadlo Ryanairu přistát na letišti v Minsku. I nadále trvá na tom, že jednal v souladu se zákonem a reagoval výlučně na výhrůžku, že se na palubě letadla nacházela bomba. Zpráva o bombě údajně přišla ze Švýcarska, ale švýcarské úřady dementovaly jakýkoliv kontakt tohoto typu s Běloruskem.

Lukašenko v parlamentu prohlásil, že ho zadržený novinář Raman Pratasevič ani jeho přítelkyně Sofia Sapeg ve skutečnosti nezajímají a staral se jen o bezpečnost své země a jejích obyvatel. „Nemohl jsem dovolit, aby letadlo padlo na hlavy našich lidí. Jednal jsem v souladu se zákonem, chránil jsem své lidi. A budu v tom pokračovat,“ řekl Lukašenko.

Doporučeno
Běloruský novinář Pratasevič se „přiznal“ ve videu, jeho příbuzní a spojenci si myslí, že ho mučili Běloruský novinář Pratasevič se „přiznal“ ve videu, jeho příbuzní a spojenci si myslí, že ho mučili 25. května 2021 16:48

Prataseviče však obvinil z toho, že proti němu chystal krvavé povstání, které se podařilo zastavit. Západní země z Evropské unie, ale i Spojené státy americké obvinil z vedení hybridní války vůči Bělorusku, jejímž cílem je podle Lukašenka odstranit nejdříve Bělorusko a pak zaútočit na Rusko. Tato obvinění však nepodložil žádnými důkazy.

Domů
Sdílet
Diskuse