Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2021 v 21:37
Čas čtení 2:29
Vojtěch Vanda

Češi končí ve čtvrtfinále. V opatrné bitvě prohráli s Finskem 1:0

Češi končí ve čtvrtfinále. V opatrné bitvě prohráli s Finskem 1:0
Zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Jussi Nukari
SPORT
Uložit Uložené

Zápas, který rozhoduje o úspěchu nebo neúspěchu na mistrovství světa, nadešel.

Den D nadešel. Čeští hokejisté se ve čtvrtfinále mistrovství světa v Lotyšku postavili nebezpečnému Finsku. V první polovině zápasu jsme viděli velmi opatrnou a taktickou partii, ve které gól nepadl. Nakonec to ale byli Češi, kdo udělal první chybu, a Finy poslal do vedení Innala. Klidný průběh zápasu se začal lámat až v půlce třetí třetiny, kdy Češi museli přitvrdit.

Skvělá poziční hra ale ani při hře šest na pět Česku i přes dobývání nic nedovolila, a proto museli čeští reprezentanti uznat porážku. Finsko porazilo Česko tím nejtěsnějším rozdílem 1:0

Doporučeno
MS v hokeji 2021: Češi Finy ve vyřazovací části neporazili jen jednou za posledních 10 let. Obvykle se jedná o litý boj MS v hokeji 2021: Češi Finy ve vyřazovací části neporazili jen jednou za posledních 10 let. Obvykle se jedná o litý boj 3. června 2021 v 12:52

Česká reprezentace se poučila. Od začátku čtvrtfinálového zápasu začala tlačit na finské družstvo, a v prvních pěti minutách zatlačili modré svou aktivitou v jejich obranném pásmu. Dokonce se před brankářem Olkinuorou David Musil, finský brankář se ale překvapit nenechal. Češi těžili z nahazovaných puků do útočného pásma, které soupeři dělaly vrásky, gól však v první polovině úvodní třetiny nepadl.


Finové v desáté minutě začali hru vyrovnávat a také se dostávali do šancí. Šimon Hrubec měl však betony na správném místě. Zdálo, že český výběr byl trošku opařen tím, že se mu nepodařilo vsítit branku během tlaku ze začátku zápasu, a přestalo se mu dařit zakládat útočné akce tak, aby vydržel v útočném pásmu. Nakonec mohlo všechno vyřešit nahození, které zachytil Jan Kovář, akorát Lukáš Klok neuměl usměrnit puk za Olkinuorova záda.  


Na konci třetí třetiny hráli Češi poprvé v oslabení, přičemž se Finové poprvé radovali z gólu. Nicméně Šimon Hrubec uhájil nájezd soupeře i puk před brankovou čárou, což nakonec po dlouhém rozhodování potvrdili i rozhodčí z videa. Do šaten se šlo bez branek.

Doporučeno
Češi již jedenáct let nezískali zlato z mistrovství světa. V článku zjistíš, kdy jsme se naposledy radovali z medaile Češi již jedenáct let nezískali zlato z mistrovství světa. V článku zjistíš, kdy jsme se naposledy radovali z medaile 2. června 2021 v 18:50

Hlavně opatrně

Začátek druhé třetiny se nesl ve znamení přelévání sil ze strany na stranu. Češi si vybrali svůj kousek štěstí při střele Ohtamaa, který nastřelil Hrubcovu tyčku. Finové se naladili na vlnu Česka, začali být aktivnější, a lépe zvládali poziční hru a hru na tělo. Stejně jako Finové ale Češi dokázali vyrovnat hru v polovině zápasu. Hrálo se velmi takticky, opatrně a bez vylučování, nikdo nechtěl udělat chybu.


Bohužel, nakonec ji udělali čeští hokejisté v čase 32:55, když v rohu kluziště Finové vybojovali puk, Kontiola nahrál do středu hřiště a Jere Innala dokázal v klinči s Filipem Hronkem dostat odražený kotouč za Hrubcova záda. Čeští reprezentanti se tak dostali do situace, kterou moc dobře znali; prohrávali a potřebovali zápas otočit.


Češi dostali velkou možnost vyrovnat těsně před koncem druhé třetiny, kdy hráli první přesilovku. V její první polovině, která zasahovala ve druhé třetině, ale nic nevymysleli.

Doporučeno
MS v hokeji 2021: V jaké sestavě zřejmě nastoupíme proti Finsku a kdo nás může potkat v semifinále MS v hokeji 2021: V jaké sestavě zřejmě nastoupíme proti Finsku a kdo nás může potkat v semifinále 2. června 2021 v 12:09

Hra o všechno

Třetí třetina tak byla rozuzlením - buď Češi během dvaceti minut srovnají, nebo pojedou domů. Finové však nejevili žádné známky toho, že by chtěli svou efektivní hru změnit. Nikam se moc necpali, rozvážně kazili českou rozehrávku, a v momentě, kdy vycítili šanci, ohrozili Hrubce. Olkinuora mě za to před sebou zeď; většinu střel blokovala modrá hradba před ním.


Teprve až v půlce třetí třetiny, kdy Češi začali přitvrzovat a více hrát Finům do těla, bylo vidět, že začali získávat puky a přímo ohrožovat branku soupeře. Znovu se ale ukázalo, že nepřesnosti, kterých se Češi nedokázali během celého turnaje, vzaly za své, a proti velice dobře pozičně hrajícím Finům se nedokázali prosadit.

Doporučeno
Derby je naše! Češi rozdrtili Slováky 7:3 Derby je naše! Češi rozdrtili Slováky 7:3 1. června 2021 v 17:29


Jedinou šancí tak byla hra bez brankáře. Šest českých hráčů ale bylo stejně bezradných proti pěti Finům jako klasická pětka. Po dlouhé době se jim sice podařilo dobývat Olkinuorovu svatyni, finský brankář však nepustil ani dělovku Dominika Kubalíka. Češi si tak o medaile znovu nezahrají.

Domů
Sdílet
Diskuse