Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2021 16:15
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Nebyl jsi žádný zaprášený oleandr, blahopřál Zeman Klausovi k osmdesátce. I dnes, novinářům navzdory, pronášíš jasné názory

Nebyl jsi žádný zaprášený oleandr, blahopřál Zeman Klausovi k osmdesátce. I dnes, novinářům navzdory, pronášíš jasné názory
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
POLITIKA
Uložit Uložené

Prezident Miloš Zeman blahopřál bývalému prezidentu Václavu Klausovi k narozeninám.

Bývalý prezident republiky Václav Klaus oslavil osmdesáté narozeniny. Ke kulatému výročí mu poblahopřál i nynější prezident Miloš Zeman, jenž mu poslal z Hradu dopis, který byl také publikován v časopisu Xantypa.

„Nyní jsme ale v opravdu unikátní situaci, protože prezident píše dopis prezidentovi, především však jde o list určený příteli a názorovému oponentovi. A to vše činí tuto situaci vzácnou, vzhledem k tomu, v jakém světě nyní pobýváme,“ uvedl Zeman svůj dopis.

Doporučeno
„Jsem poseroutka a hovňousek, měl jsem mu dát pěstí,“ reagoval Klaus na interview, ze kterého odešel „Jsem poseroutka a hovňousek, měl jsem mu dát pěstí,“ reagoval Klaus na interview, ze kterého odešel 4. června 2021 18:37

Zeman nejprve vzdal Klausovi hold za jeho práci v roli prezidenta. „Byl jsi po celých deset let výrazným prezidentem s jasnými názory, žádný zaprášený oleandr někde v koutku, žádná nic neříkající prázdná schránka bez špetky odvahy,“ začal. „Nejen v šedi politického průměru jsi byl výjimečným prezidentem republiky, což vyvolávalo zlost neschopných, ale i všehoschopných. Jistě sám vidíš, že v tomto se doba nezměnila,“ pokračoval prezident.

Prezident také uvedl, že i když měli oba politici rozdílné názory, vždy dokázali respektovat názor jeden druhého a diskutovat o nich, což se dnes nenosí. „Mnoho z těch, kteří se nás dnes snaží poučovat a tváří se jako chodící reklamy na demokracii, bylo tiše zalezlých v KSČ nebo kdekoliv v normalizačních závětřích,“ konstatoval Zeman.

„I teď, kdy se svět noří do uniformní šedi ubíjející názorovou pluralitu – bez níž je ale svoboda mrtva – pronášíš jasné názory. Navzdory novinářům, kteří tak rádi slouží mocným, navzdory politickým trpaslíkům, kteří odezírají přání ze rtů velmocí, tak, jako už tomu bylo tolikrát v české minulosti. Nabízí se mi napsat, že patříš mezi poslední mohykány svobody,“  adresoval bývalého prezidenta ten nynější. 

Doporučeno
Flegr naznačuje, že se Klaus mohl nechat očkovat. Institut Václava Klause to popírá Flegr naznačuje, že se Klaus mohl nechat očkovat. Institut Václava Klause to popírá 15. března 2021 17:57

Václav Klaus slavil narozeniny v pátek od tří hodin v Jižních zahradách Pražského hradu. Dle informací Deníku N dá Institut Václava Klause za pronájem prostor, dle registru smluv, 261 tisíc korun. Na oslavě může být až 500 zvaných hostů, kromě prezidenta Zemana měl přijít Klausovi poblahopřát podle iDNES.cz i zpěvák Ondřej Hejma nebo Ivan Mládek.

Domů
Sdílet
Diskuse