Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2021 14:35
Čas čtení 5:16
Dominik Vetrák

5 nejhorších filmů tohoto roku: pohořela kina i Netflix. Od těchto snímků jsme čekali více

5 nejhorších filmů tohoto roku: pohořela kina i Netflix. Od těchto snímků jsme čekali více
Zdroj: Universal/Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Vybrali jsme to nejhorší, co jsme letos viděli nejen v kinech, ale i na Netflixu.

Velmi jsme se těšili na znovuotevření kin. Hlavně na velké blockbustery, které si jednoduše nejlépe užiješ v kině a ne doma na obrazovce. O to víc jsme byli rozčarovaní a smutní, když některé z očekávaných velkofilmů dorazily a kvalitou absolutně nepřesvědčily. Samozřejmě, zklamání se najdou každý rok.

Tentokrát jsme je však cítili o něco více, a tak si shrneme ta největší filmová zklamání prvního pololetí 2021. Některé z těchto filmů jsou průměrné či „fajn“, ale od každého z nich jsme v nějakém aspektu čekali mnohem více, takže zklamáními rozhodně jsou.

1. Rychle a zběsile 9

Poslední dva díly hlavní série u nás v recenzích dostaly 8/10 a spin-off Hobbs and Shaw zase 7,5/10. Sérii si užíváme pro její bizarnost, skvělé akční scény, zábavné melodrama mezi postavami a skvělou chemii mezi herci. Devátý díl si však „ošéfoval“ Vin Diesel společně s režisérem Justinem Linem. Vyšachovali scenáristy Chrise Morgana, Jasona Stathama jako Shawa a Dwayna Johnsona jako Hobbse. Pokud jsi už při této větě ucítil „průšvih“ rozměrů hodných naturálních bicepsů Dwayna Johnsona, připiš si do deníčku plusový bod.

Absenci těchto pánů je nepěkně cítit. Justin Lin nedokázal přinést do akce absolutně nic originálního a čerstvého. I humoru je méně, přičemž jsme měli pocit, že už i tam docházejí nápady. John Cena znovu dokázal, že pokud máš v Hollywoodu svaly, někdy jednoduše nepotřebuješ vědět o herectví ani ťuk, no a nepomohl mu ani scénář.

Ztvárňuje totiž příšerně nudného záporáka. V celém filmu navíc nebylo jedné osoby, která by dokázala se Supermanem Vinem Dieselem a jeho Domem Torettem držet krok. Vznikl z toho nesoustředěný, nezajímavý, neinovativní a vzhledem k předešlým dílům i docela nudný a zbytečný díl Rychle a zběsile.

Na desítku bychom se těšili jedině v případě, kdyby se vrátili Dwayne Johnson, Jason Statham a našel by se znovu nějaký zajímavý režisér, který také má nějaké originální nápady.

Nejlepší věc na filmu je pár vteřin se Stathamem a Nissan Skyline Paula Walkera. Devátý díl je nápadově tak vyprahlý, že se i nadále musí spoléhat na téměř 10 let zesnulého herce. Kina si při svém znovuotevření zasloužila mnohem kvalitnější blockbuster (i proto ti doporučujeme, abys raději zašel na Tiché místo 2).

Rýchlo a zbesilo 9
Zdroj: Universal

2. Godzilla vs Kong

Na rozdíl od Rychle a zběsile jsme tento film v recenzi i relativně chválili. Akce byla fakt úžasná a na některé scény byla radost se dívat. Film, který nás měl potěšit svou hravostí a dvěma obrovskými monstry dávajícími si „přes hubu“, své poslání splnil, avšak o nic víc se nesnažil a to nás zklamalo.

Postavy s IQ pod úrovní bodu mrazu a sympatické asi jako tleskání poslanců v parlamentu? Hotovo. Absolutně nesmyslný scénář a chování postav? Hotovo. Nudní záporáci a scénář, který tě přinutí k facepalmu? Hotovo.

Nikdo od tohoto epického blockbusteru nečekal Tarantinův scénář, ale abychom nechápavě krčili obličej a převraceli oči pokaždé, když skončí akce a postavy začnou mluvit, tak toho nás tvůrci mohli ušetřit.

Z pohledu akce a souboje gigantů o zklamání nešlo, a pokud jsi od toho čekal jen to, pravděpodobně se ti snímek líbil. Pokud jsi však doufal, že to nebude úplně stupidní nebo že to aspoň bude mít sympatické lidské postavy (když už na nich stojí všechny předešlé filmy z tohoto univerza), musel jsi být zklamaný.

Godzilla vs Kong
Zdroj: Warner Bros.

3. Army of the Dead

Zombie blockbuster od Zacka Snydera a Netflixu od nás dostal 5,5/10 a zřejmě bychom mohli jít ještě níže. Opět až výjimečně dějově plochý, emočně prázdný a herecky/postavami sterilní film, který Snyderovi vůbec nevyšel. Podařilo se jen zcela svěží zasazení v Las Vegas zamořeném zombíky a akce, která měla grády a byla i skvěle natočena, za což si Snyder zaslouží pochvalu.

Vše ostatní však bylo víceméně „na facku“. Minimum humoru, který ne vždy fungoval, neuvěřitelné klišé, nefunkční, zbytečná a nudná dějová linie o špatném vztahu mezi otcem a dcerou, chování postav, které ti nedá spát ještě alespoň týden po zhlédnutí... ano, my víme, že je to film ze zombie žánru. Seriály a filmy z tohoto prostředí se dají téměř v každém případě označit za všechno, jen ne za cokoliv promyšleného.

Kdyby film Army of the Dead nebyl drahým blockbusterem, ale béčko s menším rozpočtem, v podstatě by se na něj nedalo dívat. Takto nás Snyder potěšil alespoň nedopečenou jednohubkou, která nemůže stačit žádnému filmovému nadšenci.

Takové filmy si skutečný filmový nadšenec pustí neochotně akorát tak s českým dabingem na pozadí při nedělním obědě u babičky. Skutečně to není nic, čemu bychom měli věnovat svůj volný čas (a už vůbec to není film, který chceš ukázat kámošovi, když ho chceš přesvědčit, aby si předplatil Netflix a podpořil tak jeho kvalitní obsah).

Army of the Dead
Zdroj: Netflix

4. Mortal Kombat

Nejnovější celovečerní adaptace slavné videohry od nás dostala 4 body z deseti a i to jsme museli velmi přimhouřit obě oči. Dnes bychom šli s hodnocením ještě níže, ale už to vrátit nemůžeme. Nový Mortal Kombat je špatný v každém ohledu. Nectí si herní předlohu, což by bylo fajn, kdyby zkoušel něco zajímavého v rámci vlastní verze příběhu. Jenže ani ta není ničím zajímavá a originální.

Naopak, postavy jsou doslova hrozné a přeješ si, aby na ně jednoduše padl asteroid a film už skončil. Akce ujde, ale až na úvodní sekci z minulosti postav a docela pěkné finále si z ní po pár dnech na nic jiného nevzpomeneš. Film můžeme pochválit snad jen za to, že vzhledem k nižšímu rozpočtu vypadá docela ok a člověk se při něm nenudí, protože se neustále něco děje. Nejvíce tě však potěší zjevení se titulků na konci.

P.S.: Společnost Warner Bros. si zaslouží pochvalu, že se podepsala pod reprezentaci hereckých menšin i v tomto filmu. Je zjevné, že Goro, jedna z nejsilnějších bytostí v univerzu, trpěla nějakým fyzickým postižením, pro které byla absolutně beznadějně nepoužitelná.

Mortal Kombat
Zdroj: Warner Bros.

5. Those Who Wish Me Dead

Tento thriller není sám o sobě žádným propadákem. Za normálních okolností by jednoduše zapadl prachem a nikdo by si na něj po premiéře nevzpomněl. Avšak o scénář a režii se staral Taylor Sheridan, autor takových pecek jako Sicario, Yellowstone, Hell or High Water a v neposlední řadě Wind River, které i režíroval. Právě Those Who Wish Me Dead měl být jeho očekávaným návratem do kin 4 roky po famózním Wind River.

Kdyby nás zahraniční recenze nevarovaly, asi bychom při dívání zažili slušný šok. V každém ohledu průměrný film, který neurazí, ale jde spíše o tuctovou jednohubku, jakou očekáváš od každého 3. hollywoodského režiséra, ne od člověka s takovým talentem a filmografií, jakou má za sebou Sheridan.

Jednoduchý děj sleduje postavu Angeliny Jolie, která chrání les před požáry, jak si bere pod křídla malého chlapce. Jdou mu totiž po krku dva profesionální zabijáci. Tedy, profesionální... Po filmu si řekneš, že i vlk z Jen počkej, zajíci byl vlastně kompetentnější zabiják než tito dva exoti.

Vrcholem bizarnosti je scéna, kdy se Angelina Jolie skrývá za stromem a zabiják ji nemůže najít, protože přeskakuje zleva doprava. Autor tohoto textu píše o filmech dennodenně už 10 let, ale toto se bez verbálních útoků na tvůrce popsat normálně nedá. Raději si tu scénu pusť a následně se jdi zchladit do bazénu. Jednoznačně největší zklamání roku.

Those Who Wish Me Dead
Zdroj: Warner Bros.

Speciální bonus: Love, Death & Robots

Jednoznačně nejkvalitnější projekt z dnešního článku rozhodně nebudeme hanobit. Myslíme si, že jsme ho dokonale popsali v recenzi, své místo si však vybojoval i v tomto článku. Po fantastické první sérii jsme měli prostě příliš vysoké nároky. Kvalita animace se v tomto antologickém animovaném seriálu zlepšila (což je vzhledem k pandemii zázrak a před Netflixem a jeho animovaným studiem smekáme klobouk), avšak vše ostatní se zhoršilo.

Dostali jsme méně epizod, ale to je pochopitelné. Čekali bychom však, že díky tomu bude více těch kvalitnějších a méně těch, které nás nenadchnou. Měsíc po premiéře však kladně dokážeme ohodnotit asi tak 4, přičemž na zbývající jsme víceméně zapomněli. Stále jde o skvělý projekt plný úžasné animace, originálních nápadů a fajn příběhových momentů. Čekali jsme však něco víc. Wow moment z první série se nedostavil.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Honorable Mentions aka filmy, od kterých jsme nic nečekali a nic jsme také dostali: Without Remorse, Woman in Window, Conjuring 3, Chaos Walking, Locked Down, Tom & Jerry, Thunder Force, Unholy, Infinite...

Domů
Sdílet
Diskuse