Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 8:19
Čas čtení 0:58
Vojtěch Vanda

Policisté objevili v Praze nelegální pěstírnu mungo klíčků. Jejich konzumace by mohla způsobit i smrt

Policisté objevili v Praze nelegální pěstírnu mungo klíčků. Jejich konzumace by mohla způsobit i smrt
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nebezpečné mungo klíčky zabavila a znehodnotila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Pražští milovníci mungo klíčků by si měli dávat pozor. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) společně s policisty rozkryli jejich nelegální pěstírnu na Praze 4 v prostorách rodinného domu, v níž se pěstovaly v nevyhovujících podmínkách. Mungo klíčky byly následně distribuovány do tržnice v Praze, přestože by mohly způsobit závažné onemocnění a při nejhorším až smrt.

Doporučeno
Policisté mají mou podporu, uvedl Hamáček k smrti muže z Teplic. Občanští členové „romské rady“ žádají důkladné prošetření Policisté mají mou podporu, uvedl Hamáček k smrti muže z Teplic. Občanští členové „romské rady“ žádají důkladné prošetření 22. června 2021 10:53

Policisté dostali tip na nelegální pěstírnu mungo klíčků, který se ve čtvrtek 17. června jali prověřit. V sudech rodinného domu na Praze 4 opravdu našli vypěstované mungo klíčky. 

„Vzhledem ke skutečnosti, že pěstování a výroba mungo klíčků probíhala v nevyhovujících hygienických podmínkách a neschváleném provoze, inspektoři na místě barvivem znehodnotili 120 kg zjištěné komodity, provozovateli nařídili její likvidaci a zároveň prokázali porušení již dříve vydaného zákazu užívání daných prostor,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Osoba, u níž se klíčky našly, měla navíc vystaven zákaz jejich pěstování z dřívějška.

V místě, kde kontrola klíčky nalezla, byla například obrovská plíseň po celé zdi.

mungo klíčky plíseň stěna
Zdroj: Státní zemědělská a potravinová inspekce ČR

Pěstování klíčků podléhá schvalování ze strany inspekce, jelikož se jedná o mikrobiologicky rizikový proces. Musí splňovat určité podmínky. „Jde zejména o splnění specifických mikrobiologických kritérií souvisejících s pěstováním potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, např. Escherichia coli produkující shigatoxiny (bílkovinové jedy, které mohou způsobit úplavici, pozn. red.),“ pokračoval Kopřiva.

Doporučeno
VIDEO: Záběry z dronů ukázaly, jak ničivé tornádo na Moravě doopravdy bylo. Moravská Nová Ves byla srovnána se zemí VIDEO: Záběry z dronů ukázaly, jak ničivé tornádo na Moravě doopravdy bylo. Moravská Nová Ves byla srovnána se zemí 25. června 2021 17:12

„Nedodržení stanovených pěstebních a výrobních podmínek vytváří riziko vzniku závažných onemocnění, která za určitých podmínek mohou vést až k úmrtí, jak dokládají příklady ze zahraničí v minulých letech,“ dodal mluvčí úřadu. 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nyní zahájila s provozovatelem pěstírny správní řízení o uložení pokuty.

Domů
Sdílet
Diskuse