Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2021 11:14
Čas čtení 0:43
Richard Bonde

Kim Čong-un opět ukazuje svou moc. Odvolal stranické špičky kvůli chybě ve zvládání epidemie

Kim Čong-un opět ukazuje svou moc. Odvolal stranické špičky kvůli chybě ve zvládání epidemie
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool
NEWS KIM ČONG-UN
Uložit Uložené

Údajně způsobili „závažný incident“. Nikdo však přesně neví, o co jde.

Severokorejský totalistický lídr Kim Čong-un odvolal část stranických špiček, protože pochybili při nastavování pandemických opatření. Údajně tím způsobili závažný incident, který ohrozil bezpečnost Severní Koreje. Informoval o tom deník Telegraph.

Kim své tvrzení podle tamních médií pronesl na vystoupení před stranickým vedením. Země totiž oficiálně nezaznamenala ani jeden případ koronaviru, přesto tam zavedli přísná protipandemická opatření.

Doporučeno
Severní Koreji hrozí vážný nedostatek jídla, přiznal Kim Čong-un Severní Koreji hrozí vážný nedostatek jídla, přiznal Kim Čong-un 16. června 2021 17:24

Podle informací od Světové zdravotnické organizace se ve vzorku 30 tisíc lidí neobjevil ani jeden případ nákazy koronavirem. Experti tvrdí, že vzhledem k nedostatečné zdravotní péči a blízkosti k Číně je téměř vyloučeno, aby to byla pravda.

Země proto zavedla přísná protipandemická opatření, což mělo vliv na ekonomickou situaci. Podle portálu Yahoo informoval Kim Čong-un širokou veřejnost, že bez ohledu na ekonomickou situaci se opatření včetně zavřených hranic jen tak neuvolní.

Kim čong-un
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool

Přesto odvolal z funkce několika členů politbyra Korejské strany práce a dalších jejích představitelů. Důvodem k jejich odvolání je podle lídra zanedbávání povinností, mimo jiné v oblasti pandemických opatření, což vedlo k tomuto „závažnému incidentu“ v oblasti tamní ekonomiky.

Případ ze Severní Koreje však zůstává pod rouškou tajemství, protože tamní ani zahraniční média se k němu více nevyjádřila.

Domů
Sdílet
Diskuse