Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. července 2021 10:30
Čas čtení 5:35
Tereza Šnajdrová

Jak se zasadit o lepší stav naší planety? Stačí nemít děti, myslí si někteří z vás

Jak se zasadit o lepší stav naší planety? Stačí nemít děti, myslí si někteří z vás
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nechtít děti je stejně normální, jako je chtít a naše důvody vedoucí k tomuto rozhodnutí mohou být různé.

Planeta se během několika posledních let změnila k nepoznání, v létě často bojujeme s nadprůměrnými teplotami, silnými bouřkami a před nedávnem se v České republice dokonce vyskytlo i ničivé tornádo. Pro lepší stav naší planety toho můžeme udělat mnoho, od omezení jízdy automobilem, přes snížení spotřeby masa až po rozhodnutí, že si nepořídíme děti.

Doporučeno
Harry a Meghan si kvůli ochraně klimatu pořídí jen dvě děti. Za osvícené rozhodnutí nyní dostanou ocenění Harry a Meghan si kvůli ochraně klimatu pořídí jen dvě děti. Za osvícené rozhodnutí nyní dostanou ocenění 12. července 2021 15:35

Někteří, jako například princ Harry a Meghan, se rozhodli, že nechtějí více než dvě děti, ale najdou se i tací, kteří potomky z ekologických důvodů nechtějí vůbec. Říká se jim antinatalisté a mezi jejich hlavní argumenty patří strach z genetického dědictví, přelidnění i z vývoje životního prostředí, které se za poslední roky změnilo k nepoznání. Věděl jsi, že rodiny, které mají o jedno dítě méně, ročně vyprodukují až o 56,8 tun uhlíkových emisí míň? Pro porovnání, takové auto za rok vypustí „pouze“ 2,4 tuny emisí, takže právě příchod nových lidí na svět má největší ekologický dopad na naši planetu. 

Tomuto tématu se ve svém krátkometrážního audiodokumentu Apokalypsa – děti nechceme věnovala i režisérka Eva Lammelová. „Dostala jsem možnost natočit krátký, s formou si hrající audio tvar pro Vltavu pod dramaturgyní Brit Jensen a zadání bylo ‚apokalypsa‘. Přemýšlela jsem, co bych natočila a toto téma jsem kolem sebe vnímala již delší dobu. Zaujalo mě to, a tak jsem si řekla, že je to něco, co do tématu spadá, je to aktuální a současně vypovídající o určité realitě konkrétních lidí, kterým ekologický stav planety na základě jejich vědomého rozhodnutí velmi ovlivní život,“ řekla pro REFRESHER. 

Sama režisérka děti má a na tuto problematiku se tak může dívat i z jiného úhlu pohledu. Jsou obavy lidí, kteří nechtějí potomky z ekologických důvodů, reálné? Samozřejmě, že jsou reálné. Tito lidé mají reálné obavy z ekologické katastrofy, apokalypsy. Jejich obavy nelze zpochybnit. A ano, já jsem matkou, ale jejich obavy a rozhodnutí absolutně respektuji,“ dodala. 

Doporučeno
Říkají jim české Grety. Anička a Eliška bojují za ochranu životního prostředí Říkají jim české Grety. Anička a Eliška bojují za ochranu životního prostředí 2. února 2021 10:45

Ač by se mohlo zdát, že se jedná o nový trendy názor, který právě rezonuje ve společnosti, není tomu tak. Podle Evy Lammelové nebylo těžké respondenty sehnat. „Díky Facebooku jsem našla poměrně rychle aktéry, kteří byli vhodní a dobře se doplňovali. Ženy i muži různého věku a povolání, kteří měli na problematiku různé pohledy. Zároveň byli rétoricky nadaní a zajímaví,“ řekla nám na závěr.

O tom, kolik lidí se o tuto problematiku zajímá, jsme se přesvědčili i my, když jsme na Instagram vyvěsili výzvu a následně jsme si s některými z vás vyměnili pár zpráv. 

Děti nechceme, protože...

Nechci, aby moje dítě žilo v podmínkách, k nimž se schyluje. Představa, že se jednou bude dívat na moje fotky z dětství a bude se divit, že jsme měli sníh, je hrozná,“ odpověděla nám 15letá studentka Zuzana na otázku, proč nechce děti.

Děti na svět momentálně přivést nechci, a to z toho důvodu, že to, co teď zažíváme my, jako například covid situaci, globální oteplování, znečištění planety a tak dále, tak bych to nepřála ani svým dětem. Přece jen pro dítě vždy chceme jen to nejlepší a tohle úplně nejlepší není. A taky nechci, aby žilo v podmínkách, které nám momentálně Česká republika a celkově svět ‚nabízí‘“, přidala se Adéla, 19letá studentka všeobecného ošetřovatelství.

Za poslední dobu jsem přišla na spoustu věcí, proč dítě nechci, a jednou z těch nejdůležitějších je právě klima. Celá planeta se hroutí, a to, co jsme tu už za ta léta napáchali, dle mě už ani nejde opravit. To by se lidi museli vzpamatovat teď hned. Navíc nevím, jaké návyky moje dítě bude mít. Jestli bude třídit, jestli se bude snažit žít ekologicky, a to, kolik člověk vyprodukuje odpadu za celý svůj život, je děsivé. Na planetě je nás navíc už opravdu moc a myslím si, že teď přichází vlna, kdy se populace snad nebude nějak drasticky zvětšovat, protože hodně lidí, které v poslední době potkávám, děti nechce,“ shodla se s ostatními devatenáctiletá Klára. 

Tato otázka netrápí pouze ženy, ale také muže. „O rozhodnutí nemít děti přemýšlím zejména proto, že už se sám cítím nekomfortně a trápí mě současná situace. Připadá mi dost děsivá, a hlavně se rychle zhoršuje. O tom nemít děti uvažuji hlavně proto, že bych se ani já sám nechtěl narodit do takového světa,“ míní 20letý student vysoké školy Robin.

Doporučeno
Dokument o environmentální aktivistce Gretě Thunberg ukazuje, jak se z ulic dopracovala k Schwarzeneggerovi a prezidentům Dokument o environmentální aktivistce Gretě Thunberg ukazuje, jak se z ulic dopracovala k Schwarzeneggerovi a prezidentům 11. září 2020 20:02

Jak bude planeta vypadat za 50 let?

Nejčastější důvod, proč se lidé rozhodli nepořídit si děti, je ten, že potomky nechtějí přivést do stavu, v němž se naše planeta nachází a celá situace se bude dost možná jenom zhoršovat. Výjimečně se pak objevovaly i názory, že děti nechtějí, aby planetě nezpůsobovali další újmu a nedošlo k přelidnění, s nímž se částečně potýkáme již nyní. 

Respondentů jsme se proto zeptali i na to, jak podle nich bude naše planeta vypadat za dalších 50 let, pokud nezačneme něco dělat. „Z planety bude jedna velká skládka odpadu, silnice budou přeplněné aut, budeme mít nedostatek pitné vody, vyhyne mnoho dalších druhů zvířat a ze společnosti zmizí i emoce,“ myslí si Simona, 19letá studentka vysoké školy.

Pokud nic nezačneme dělat, tak se bojím, že moře a oceány budou bez ryb a korálů, místo lesů zbydou jen holé pláně a vzduch se nebude dát přes všechny zplodiny dýchat. Navíc si myslím, že to tu naši planetu taky nebude bavit věčně a sama se nás zbaví,“ přidává se k ní 21letá studentka Kristýna. 

Podle šestnáctiletého studenta Marka navíc hrozí také občanské války. „Jestli to tímhle tempem bude postupovat dál, tak se podle mě roku 2070 nedožije polovina lidstva. Budou ‚války‘ o vodu, což povede k občanským válkám a do toho se objeví spoustu nových nemocí, které vyhubí většinu lidstva. Trošku sci-fi, ale možné je vše,“ řekl nám.

Dle mého názoru na tom budeme hrozně. Když si vezmu, co se poslední 2-3 roky děje ve světě i u nás v ČR, tak je to až neuvěřitelné. Vylévá se ropa, v Austrálii i jinde propukají velké požáry, zemi pustoší povodně a tornáda... Myslím si, že nám nějakým způsobem příroda vrací to, jak se k ní chováme. Musíme proto změnit naše návyky, ač je to pomalejší proces, ale kdyby každý z nás začal malými krůčky, tak to za 50 let bude určitě lepší. Pokud ale nic nezměníme, tak zničíme naši planetu i lidstvo, ale lidé si musí uvědomit, že situaci nyní mají ve vlastních rukách,obává se Adéla. 

Doporučeno
Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček 8. července 2021 15:33

A co děláš ty?

Možná tě napadne, že kritizovat umí každý, ale ne všichni se chovají tak, aby bylo žití na naší planetě snesitelnější. Někdo šetří vodou, jiný nejí maso, další nevyužívá automobilovou či leteckou dopravu... Způsobů, jak ulehčit přírodě existuje mnoho a ani naši respondenti v péči o planetu nezahálí. „Asi nejvíce přispívám tím, že se převážně stravuji rostlině a dělám takové ty klasické věci, jako je třídění odpadu, recyklace oblečení, omezení plastů atd...,“ říká studentka Monika.

Já osobně začínala velmi pomalu, a to dřevěnými brčky, pak jsem přešla na kovová... Od té doby taky kupuji kosmetiku šetrnější k přírodě, s kamarádkou chodíme jednou týdně do přírody sbírat odpadky, šetříme vodou, recyklujeme, snažíme se používat méně papíru, máme žárovky, které ‚jí‘ méně elektřiny,“ přitakává Adéla.

Nedělám toho tak moc, jak bych mohla. Omezuji nakupování potravin v klasických obchodech, preferuje spíše domácí farmáře. Když je to možné, chodím pěšky, na koloběžce nebo hromadnou dopravou, třídím odpad a vše, co jde, se snažím nakupovat z druhé ruky. Když jdu na procházku, beru si s sebou pytel na odpadky a rukavice, sbírám odhozené odpadky a pak je třídím,“ pečuje o planetu Simona.

Doporučeno
I já jsem v životě měla období, kdy jsem nepraktikovala sex. Takové věci může zažívat každý, říká režisérka AsexuaLOVE (Rozhovor) I já jsem v životě měla období, kdy jsem nepraktikovala sex. Takové věci může zažívat každý, říká režisérka AsexuaLOVE (Rozhovor) 20. června 2021 10:20

Nechceš dítě? Jsi sobec!

Často se můžeš setkat s názorem, že kdo nechce děti, je sobec a kariérista. Takové rozhodnutí může být nepochopitelné především pro starší generace, které se o ekologii většinou moc nezajímaly a založení rodiny považují za logický krok, který má přijít po dostudování a odpracovaném roku v účetní firmě. Z takových nařknutí si však rozhodně nic nedělej, protože rozhodnutí týkající se založení rodiny závisí jenom na tobě a tvém partnerovi. Nikdo jiný ti do toho mluvit nemůže.

Jak si můžeš všimnout, většina našich respondentů byli především studenti středních a vysokých škol, takže jsme se je zeptali i na to, jak na jejich rozhodnutí reagují jejich rodiny a přátelé. „Rodina o tom zatím neví a přítel mě nechápe a nechce, abychom se takto omezovali. Zvažovali jsme i adopci, abychom nepodporovali přelidnění, ale je mi teprve 19 a vše se ještě může změnit,“ dodala Simona. 

Rodičům se moje rozhodnutí nelíbí, ale přátelé mě podporují,“ říká studentka Natálie. Jen zřídka jsme se setkali s názorem, že rodina takové rozhodnutí podporuje a souhlasím s ním, ale mysli na to, že právě tvoje dítě bude tím, kdo na planetě bude i za dalších 50, 60 nebo 70 let a jedině ono se tak bude muset potýkat s klimatickým změnami, které se již zdají být takřka nevyhnutelné

Doporučeno
Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor) Mnohé výživové doplňky pro sportovce jsou zbytečné, někdy i nebezpečné, říká výživová poradkyně Erika Zajacová (Rozhovor) 20. července 2021 9:30
Domů
Sdílet
Diskuse