Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2021 14:30
Čas čtení 12:25
Adrián Lukáč

Verstappen vs. Hamilton: sezóna F1 je v polovině a nabízí nejlepší souboj hybridní éry. Max mohl vést o 60 bodů, ale ztrácí 8

Verstappen vs. Hamilton: sezóna F1 je v polovině a nabízí nejlepší souboj hybridní éry. Max mohl vést o 60 bodů, ale ztrácí 8
Zdroj: Formule 1
SPORT
Uložit Uložené

Po Velké ceně Rakouska to vypadalo, že Red Bull s Verstappenem mají pohodlný náskok v obou pohárech. Vše však změnila kontroverzní nehoda na Silverstone a následně Bottasovo sestřelení obou Red Bullů v Maďarsku.

Před začátkem sezóny téměř nikdo nepochyboval o tom, že Lewis Hamilton v roce 2021 získá svůj osmý titul a překoná rekord Michaela Schumachera. Ačkoli Max Verstappen vyhrál poslední závod minulé sezony, sedmiletá dominance Mercedesu se zdála neohrozitelná.

Velkou slabinou Red Bullu ve dvou předchozích sezónách byl post dvojky. Pierre Gasly ani Alex Albon nedokázali splnit svůj úkol pomoci Maxovi v boji s dobře fungující a stabilní dvojicí Mercedesu, a tak červení býci sáhli po Sergiovi Pérezovi, od kterého měli velká očekávání.

Menší mezisezónní změna pravidel však zamíchala karty a už během předsezónních testů jsme viděli, že nová pravidla vůbec nesedli low-rakovým autům (nižší sklon podlahy), mezi které patří i Mercedes, a naopak ty s high-rakovým přístupem, na čele s Red Bullem, fungují velmi dobře. Z posledních let však víme, že na reálný obraz o výkonnosti jednotlivých monopostů si musíme počkat až na první soutěžní víkend.

Red Bull s Verstappenem ukazují ohromnou sílu

VC Bahrajnu: kontroverzní traťové limity

První Velká cena sezóny. Všichni byli zvědaví, zda se inženýrům v Hondě a Red Bullu podařilo stáhnout ztrátu na Mercedes z minulých let. Verstappen sice vyhrál všechny tři tréninky, ale jak jsme si už u Mercedesu zvykli, vše si nechává až na závěr kvalifikace, a tak nikdo nečekal to, co přišlo v Q3. Max Verstappen vyhrál kvalifikaci před Lewisem Hamiltonem téměř o 4 desetiny, což je ve světě F1 – a zvláště v kvalifikaci – opravdu hodně.

Před nedělí se všichni ptali, jestli Red Bull dokáže přenést svou kvalifikační rychlost i do závodního tempa. Navíc Max stál na čele startovního roštu sám proti dvěma Mercedesům, protože Pérez po technických problémech v zahřívacím kole musel startovat z boxové uličky.

Při prvních zastávkách v boxech se stalo to, čeho se fanoušci Red Bullu obávali – a Hamilton díky undercutu předběhl Verstappena. Po druhých zastávkách v boxech měl Verstappen čerstvější gumy a začal se na Lewise dotahovat. Tři kola před koncem se pokusil o předjížděcí manévr na rovině a v zatáčce číslo 4. Na výjezdu dostal menší smyk, a aby auto dostal pod kontrolu, vyšel za zmíněnou bílou čáru. Komisaři to vyhodnotili jako předjetí mimo trať a svou pozici musel vrátit.

Formula 1, Bahrain, Max Verstappen
Zdroj: TASR/AP Lars Baron

První závod sezony tedy vyhrál Lewis Hamilton následovaný Verstappenem a Bottasem. Pérez se vyšplhal na skvělé páté místo. Průběh závodu nám naznačil, že Red Bull je konkurenceschopný a čeká nás velmi zajímavá sezóna.

VC Emilia Romagna: Max kraluje na vodě, Hamilton chlapec štěstěny

Následovala Velká cena na legendárním okruhu v Imole. Napínavou kvalifikaci vyhrál Hamilton před Pérezem a Verstappenem. Všichni tři byli v jedné desetině sekundy, což byla dobrá pozvánka na nedělní závody. Navíc situace z Bahrajnu se otočila a nyní stál na pole position Lewis proti dvěma Red Bullům, jelikož Valtteri Bottas se kvalifikoval až na osmém místě.

Start na mokré trati Hamiltonovi vůbec nevyšel, naopak, Verstappen ho měl výborný a po tvrdém souboji v první zatáčce vedl. První dvě pozice drželi dva největší favorité až do 31. kola, ve kterém Lewis vyletěl z trati a zdálo se, že končí. Po problémech se mu však podařilo vycouvat ze štěrku na trať, ale ztratil více než celé kolo a potřeboval zajet do boxů vyměnit zlomené přední křídlo.

Formula 1, Emilia Romagna
Zdroj: TASR/AP Luca Bruno

Vtom se zrodila velká kolize Bottase s jeho soupeřem o místo v Mercedesu na příští sezónu Russellem a závody byly přerušeny. Snad nejvhodnější čas na červenou vlajku pro Lewise Hamiltona, který se díky tomu mohl vrátit do aktuálního kola závodů a být ve hře o pódium. Po restartu začala trať vysychat, což jeho Mercedesu vyhovovalo, a díky skvělému výkonu obsadil druhé místo, čímž minimalizoval bodovou ztrátu na suverénního Verstappena. Pódium doplnil Lando Norris v McLarenu.

Mercedes je zpět, Red Bull bez šance

VC Portugalska: neohrožený Hamilton, Verstappen minimalizuje ztrátu

Úvodní dvě akce ukázaly, že Red Bull dokáže vyzvat Mercedes nejen v kvalifikaci, ale i na závodech. No v Portugalsku se karta otočila. Pole position získal překvapivě Bottas o sedm tisícin sekundy před Hamiltonem. Třetí Verstappen ztratil téměř 4 desetiny, což naznačovalo, že neděle by se mohla nést v duchu minulých sezón, kdy Mercedes lehce získával první, druhé místo a Verstappen jezdil v zemi nikoho na třetím místě.

Formula 1, Portugal, Lewis Hamilton
Zdroj: TASR/AP Manu Fernandez

Na startu si vedoucí trojice podržela své pozice, ale na trať musel vyjet safety car a v sedmém kole se začínalo znovu. Po tom, co SC zajel do boxů, Verstappen využil malé zaváhání Hamiltona a dostal se na druhé místo. Dlouho se však z něj netěšil, o tři kola později si Lewis pomocí DRS na rovince vzal zpět své druhé místo a jeho dalším cílem byl Bottas. S tím si bez větších problémů poradil a od té doby si jel svůj vlastní závod. Max zvládl už jen těsně po zastávkách v boxech zdolat Bottase a vybojovat alespoň druhé místo. Pérez skončil čtvrtý.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102225 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse