Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. září 2021 14:30
Čas čtení 6:50
Daniel Mikolášik

Polo G: měl rok na to, aby se stal známým. Podařilo se mu to ještě dříve a dnes je z něj nejžhavější raper

Polo G: měl rok na to, aby se stal známým. Podařilo se mu to ještě dříve a dnes je z něj nejžhavější raper
Zdroj: Michael Hickey/Getty Images
HUDBA
Uložit Uložené

Melodický princ amerického rapu se jmenuje Polo G. S posluchači se emocionálně spojuje baladami, ve kterých si vylévá srdce.

„Když v textu vypráví příběh, vždy mě to zasáhne, protože v jeho hlase slyším bolest. Na světě je mnoho dětí podobných jako on a neustále mi přicházejí zprávy a telefonáty od lidí, že jim jeho hudba zachránila život, protože jeho bolest pomohla utišit tu jejich,“ říká o textech 22letého rappera se pseudonymem Polo G jeho matka.

Na první pohled stydlivý mladík z Chicaga se v průběhu posledních let dostal mezi nejvýraznější tváře současného rapu. Rodným jménem Taurus Tremani Bartlett je považován za melodického prince amerického hip hopu, ačkoli začínal jako představitel drsného drillu.

Mr. DooTooMuch se podle svého dětského vzoru Lil Wayna snaží vždy do textu přinést hravé metafory a punchliny, ale v textech se často věnuje i osobním příběhům a citlivým tématům včetně rasismu a duševního zdraví.

Nejeden jeho track bychom klidně mohli přirovnat i k baladě, ve které si vylévá srdce. Kdo se skrývá za uměleckým jménem Polo G a jak se svojí hudbou snaží pokaždé emocionálně spojit s posluchači?

V tomto článku si přečteš:
  • Jaké ultimátum mu dala matka, když jí řekl, že se chce stát rapperem.
  • Jak vznikl pseudonym Polo G a jak jím uctívá památku zesnulého kamaráda.
  • Proč hodnotí vězení jako dobrou zkušenost.
  • Proč měl problémy se zákonem.
  • Kdy a proč téměř zemřel.
  • V čem ho zásadně ovlivnila smrt Juice WRLDa.
  • V čem jsou jeho texty jedinečné.
Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

„Máš rok na to, aby ses stal známým, jinak půjdeš na vysokou“

Taurus se narodil 6. ledna 1999 v oblasti Old Town v Chicagu ve státě Illinois, ale vyrůstal na severu města v poměrně drsné a kriminální čtvrti Cabrini-Green. Je druhorozený, má jednu starší a jednu mladší sestru a mladšího bratra. Jméno i příjmení má po otci. Podle slov jeho matky Stacie Mac se zajímal o hudbu a především o rap už od mala.

V dětství mu nejvíce imponovali rapeři Lil Wayne a T. I., jejichž skladby poslouchal z rádia a zpíval je doma, vzpomíná jeho matka Stacia v rozhovoru pro DJBooth. Prý mu doma přezdívali Rapper Dude. Čím byl starší, tím více se snažil napodobovat své oblíbené rapery. Odmala byl dobrý v psaní, a tak netrvalo dlouho a začal tvořit první vlastní verše.

Při vybírání svého uměleckého jména se rozhodl vzdát hold své oblíbené módní značce „Polo“ Ralph Lauren a svému blízkému kamarádovi, který zemřel, když mu bylo pouhých 16 let. Přezdívali mu Gucci, a proto jeho iniciálou označil svůj pseudonym i mladý Taurus.

Zpočátku znělo celé jeho raperské jméno Polo Gucci aka Mr. DooTooMuch, ale později to zkrátil, protože chtěl prorazit do mainstreamu. Počáteční pseudonym se mu zdál příliš dlouhý.

Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

„Když začal dělat hudbu, stále častěji se mi stávalo, že jsem šla po městě a slyšela jsem, jak si lidé pouštějí jeho písničky. Chodil do studia a já byla nadšená, že si našel nějaký koníček. Vždycky jsem chtěla, aby chodil na vysokou školu, ale ani by mě nenapadlo, že jednou bude chtít dělat hudbu profesionálně. Dokonce ho přijali na několik univerzit, ale během maturitního plesu mi řekl, že se chce stát umělcem,“ vzpomíná Stacia Mac.

Matka mu proto řekla, že mu dává rok na to, aby se stal známým. Pokud to nesplní, půjde na vysokou. Netrvalo ani rok a Taurus podepsal první velkou nahrávací smlouvu s vydavatelstvím Columbia Records. Jeho matka se nakonec stala i jeho manažerkou.

První hit napsal ve vězení

K hudbě inklinoval od mala, ale první tracky začal vydávat v maturitním ročníku v roce 2017. Debutová skladba nesla název ODA a dosud ji najdeš na Youtube, kde ji Polo aka Mr. DooTooMuch zveřejnil. Šlo o skladbu laděnou do drillového stylu, s agresivními linkami, přímočarým textem a temnou lyrikou. Samozřejmě nechyběla pomalá melodie a tučné 808 basy.

Na vizuální stránku se sice u prvních tracků nesoustředil, ale velmi rychle pochopil, že je stejně důležitá jako samotné audio. Pár měsíců po první skladbě proto vydal i debutový videoklip, konkrétně k remixu známé skladby Back That Thang (Ass) Up jeho oblíbeného Lil Wayna, Juvenilea a Mannie Freshe z roku 1999.

Ani klip se ovšem zpočátku neuchytil, vzpomíná Polo G v rozhovoru pro Vlad TV. Proslavil se až o rok později. V té době se pokoušel přesunout na známou adresu mnohých začínajících amerických raperů — na SoundCloud, kde vydal skladbu Gang with Me. Ta si za krátký čas vysloužila miliony přehrání.

Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

Co by to však bylo za amerického rapera, kdyby neměl problémy se zákonem. Pro Vlad TV přiznal, že ho v teenagerském věku zatkli přibližně šestkrát. „Nebyly to žádné vážné případy. Párkrát mě honili pro rychlou jízdu v kradeném autě a několik drogových záležitostí,“ vysvětlil Polo. V roce 2018 v důsledku držení drog skončil i ve vězení.

Během pobytu za mřížemi ale nehodlal usnout na vavřínech. Ve vězení dokonce napsal svůj první větší hit s názvem Finer Things. Šlo o motivační skladbu, kterou hned po propuštění na svobodu nahrál a vydal společně s doprovodným videoklipem.

Píseň, ve které je od začátku cítit, že se vydal novým hudebním směrem, sklidila velký úspěch a miliony streamů. Aktuálně je na Youtube druhým nejsledovanějším singlem v rámci Polova repertoáru a na kontě má téměř 150 milionů zhlédnutí.

Vězení s odstupem času vnímá jako jeden z nejdůležitějších momentů své kariéry. „Napsal jsem tam spoustu skladeb a opravdu si myslím, že to ovlivnilo mou kariéru z té lepší stránky,“ říká pro Chicago Sun-Times.

Čím více se Polo Capalot kariérně posouval vzhůru, tím více se snažil objevovat nové hudební dovednosti a z tradičního chicagského boom bapu a tvrdého drillu začal své skladby ladit melodičtějším směrem.

Jeho projev už nebyl jen striktní rap, ale zkoušel už i zpěvné a rytmické polohy, čímž si ještě více rozšířil fanouškovskou základnu. Prestižní módní magazín GQ ho dokonce nazval melodickým princem amerického hip hopu.

S posluchači se snaží emocionálně spojit

Polo G všechny své lyrické i rytmické schopnosti naplno předváděl i nadále a širokou veřejnost njmi rozhodně dokázal zaujmout. V roce 2019 ho postupně začal objevovat mainstream, začátkem roku vydal skladbu Pop Out, kde mu sekundoval mladičký Lil Tjay. Díky této spolupráci se v té době 20letý Taurus dostal vůbec poprvé do prestižního žebříčku Billboard Hot 100, a to hned na 11. příčku.

I'm a killer, girl, I’m sorry, but I can't change.
We ain't aimin' for your body, shots hit your brain,
we come from poverty, man, we ain't have a thing.
It's a lot of animosity, but they won't say my name.

Ve skladbě s hrajícím klavírem v pozadí otevřeně hovoří o svých vztazích se ženami či o nově nabytém bohatství, gangu a zbraních. Track má aktuálně více než 264 milionů zhlédnutí na Youtube, což z něj dělá dosud nejúspěšnější videoklip, který Polo vydal. Pokud ale nechtěl do konce života nosit nálepku „One Hit Wonder“, musel máknout o to víc. 

Ve stejném roce proto nahrával jednu bombu za druhou, které spojil dohromady a vydal své debutové album s názvem Die a Legend. Nacházelo se na něm 14 skladeb a první zvučnější jména aktuální americké hiphopové scény. Konkrétně na remixu k úspěšnému hitu Pop Out se objevili Lil Baby a Gunna.

Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

Album nechválili jen hudební kritici, ale i komerční publikum. Množství pozitivních hodnocení si vysloužil díky své atmosféře, vyváženosti a faktu, že přináší nový zvuk Chicaga. Koneckonců to dokazují i samotná čísla.

Album se totiž hned po vydání ocitlo na 6. příčce v žebříčku Billboard 200 a samotný Billboard napsal, že je Chicago nadále ohniskem nových talentů a právě Polo G aktuálně podle nich nese štafetu města.

„Hudba, kterou dělám, musí mít vždy nějaký záměr. Vím, že to chci pojmout spíš jako příběh vypravěče, než abych skákal ve verších a přecházel od jedné věci k druhé,“ řekl po vydání alba Polo pro Chicago Sun-Times a dodal, že při skládání ho nejvíce inspirují témata „skutečného života a každodenních bojů“. Emocionálně se prý snaží spojit s posluchači.

Po předávkování a smrti Juice WRLDa skončil s drogami

Když všechno nasvědčovalo tomu, že Polova hvězda směřuje do astronomických výšin, přišel v roce 2019 nečekaný pád. V srpnu toho roku se totiž na party předávkoval drogami, v důsledku čehož ho museli hospitalizovat v nemocnici. Později přiznal svou tříletou drogovou závislost a to, že po předávkování téměř přišel o život.

Po této zkušenosti a poté, co koncem roku zemřel jeho rapový kolega a dobrý kamarád Juice WRLD na předávkování, se Polo rozhodl zcela skoncovat s extází a Xanaxem, které pravidelně užíval. Jelikož si mladý a talentovaný rapper sám uvědomoval svou vrcholovou hudební formu, po zotavení se z nemocnice nepolevoval a snažil se ze sebe vydat maximum.

Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

V květnu minulého roku tak spatřilo světlo světa jeho druhé studiové album The Goat, kterým potvrdil své dominantní místo na rapové scéně. Projekt se umístil na druhém místě v žebříčku Billboard 200 a kromě své nepochybně vytříbené lyriky a unikátní flow předvedl zajímavé spolupráce se jmény jako Juice WRLD, NLE Choppa, Mustard nebo Lil Baby.

Ovlivněný Lil Waynem se vždy snaží do textu přinést hravé metafory a punchliny. V textech se často věnuje osobním příběhům a citlivým tématům včetně rasismu či duševního zdraví. Nejeden jeho track bychom klidně mohli přirovnat i k baladě, ve které si vylévá srdce.

„Když v textu vypráví příběh, vždy mě to zasáhne, protože v jeho hlase slyším bolest. Jsem nesmírně vděčná, že dokázal svou bolest proměnit na vášeň a umění. Existuje mnoho dětí podobných jako on a neustále mi přicházejí zprávy a telefonáty od lidí, že jim jeho hudba zachránila život, protože jeho bolest pomohla utišit tu jejich,“ říká o jeho textech matka Stacia.

Letos Polo vydal své v pořadí třetí sólové studiové album Hall of Fame, které debutovalo na prvním místě v americkém žebříčku Billboard 200 a stalo se tak jeho prvním albem číslo jedna. Trefil s ním hřebíček na hlavičku a opět v něm prokázal své kvalitní lyrické i rytmické schopnosti.

Výjimečnou je například skladba Gang Gang, kterou nahrál se svým celoživotním vzorem Lil Waynem. Toto spojení různých generací je skvělé, podobně jako téměř všechny skladby na jeho nejnovějším hudebním projektu. Kromě Wayna se na něm podílela i zvučná jména jako DaBaby, Roddy Rich, Young Thug, Pop Smoke, Lil Durk nebo The Kid LAROI.

Polovi se nedá upřít, že patří i navzdory poměrně útlému věku mezi nejvýraznější tváře současného rapu. Podařilo se mu přinést nový zvuk nejen v rámci Chicaga, ale podmaňuje si s ním i hiphopové fanoušky po celém světě. Dovolíme si ovšem tvrdit, že je i přes širokou diskografii stále teprve na začátku, a věříme, že v budoucnu tuto hvězdu to největší zazáření teprve čeká.

Domů
Sdílet
Diskuse