Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2021 8:09
Čas čtení 0:42
Radim Šlechta

Francouzští vojáci zabili teroristického lídra z Islámského státu větší Sahary, oznámil prezident Macron

Francouzští vojáci zabili teroristického lídra z Islámského státu větší Sahary, oznámil prezident Macron
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/volně k užití (ilustrační fotografie)
NEWS
Uložit Uložené

Terorista nechal mimo jiné v roce 2020 zabít šest pracovníků charity.

Francouzská armáda zabila radikála Islámského státu a teroristu Adnána abú Valída Sahrávího. Místo jeho úmrtí ještě není veřejnosti známo. V roce 2017 vedl organizaci Islámský stát větší Sahary (ISGS) k tomu, aby spáchala smrtelný útok na americké vojáky. Minulý rok pak nařídil vraždu šesti francouzských charitativních pracovníků. Informoval o tom prezident Francie Emanuel Macron na svém Twitteru.

„Je to velký úspěch v boji proti teroristickým skupinám,“ napsal prezident. Připomněl také oběti z operací Serval a Barkhane, jejichž oběť podle něj nebyla zbytečná. Francie proti teroristickým organizacím hodlá ve spojení s ostatními zeměmi bojovat i nadále.

Francouzská armáda se pokusila povstaleckou organizaci vytlačit z Mali již dříve. Od roku 2013 rozšiřuje své působení, aby stabilizovala oblast Sahelu. V současnosti je v operaci začleněno 13 000 vojáků, mezi nimiž jsou i Češi.

Domů
Sdílet
Diskuse