Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2021 17:30
Čas čtení 4:06
Adrián Lukáč

Dokážeš nejen přežít, ale také vybudovat vlastní dynastii? V Medieval Dynasty zažiješ skvělou atmosféru Evropy ve středověku.

Dokážeš nejen přežít, ale také vybudovat vlastní dynastii? V Medieval Dynasty zažiješ skvělou atmosféru Evropy ve středověku.
Zdroj: Render Cube
TECH
Uložit Uložené

Medieval Dynasty je netradiční survival hra s prvky RPG, ve které se kromě dne a noci střídají všechna čtyři roční období.

Lov, přežij, buduj a staň se vůdcem v drsném středověku – vytvoř si vlastní středověkou dynastii a zabezpeč její dlouhotrvající prosperitu nebo při pokusu o to zemři. Tak zní popis Medieval Dynasty na Steamu a lépe se tato hra jednou větou ani vystihnout nedá. Nabízí však toho mnohem víc.

Medieval Dynasty sice vyšla v září letošního roku, ale nelze ji považovat za žhavou novinku. Díky předběžnému přístupu byla hra přístupná již více než rok, a tak je možné, že ji znáš nebo jsi ji dokonce hrál. Obrácená strana mince předběžných přístupů je ta, že hry se často obehrají už během vývoje a po oficiálním vydání se jim nedostane tolik pozornosti, kolik by si zasloužily, což je podle našeho názoru i tento případ.

Medieval Dynasty
Zdroj: Render Cube

Z nezkušeného mladíka až na vůdce dynastie

Na rozdíl od jiných survival her, Medieval Dynasty nezačíná katastrofickým scénářem. Žádný pád letadla a ocitnutí se uprostřed džungle nebo na otevřeném moři. Právě naopak, ocitáme se v krásném a klidném prostředí evropského středověku, v lese nedaleko vesnice Gostovia jako postava jménem Racimir. Je to mladý, nezkušený a chudý muž, který ve válce přišel o oba rodiče a na útěku před ní přichází hledat svého strýce Lordana.

Hned v úvodu se ve vesnici od kastelána dozvídáme, že Lordan už nežije, a dostáváme od něj povolení ke stavění a hospodaření na jakékoli nevyužívané půdě v údolí. To je začátek našeho nového života, jehož cílem není jen samotné přežití, ale vybudování nové dynastie. Nejprve postavíme dům, později vesničku a založíme v ní menší komunitu, až ji nakonec přetvoříme do nové dynastie, čehož součástí je i Racimirovo nalezení si partnerky a založení rodiny.

Medieval Dynasty
Zdroj: Render Cube

Klasický crafting survival

Medieval Dynasty má prvky klasického crafting survivalu, ve kterém si musíme dávat pozor na to, abychom neumřeli hlady nebo žízní, a také na své zdraví. Na úvod nás hra provede jednodušším tutoriálem, jak dělat některé věci, avšak na spoustu ostatního musí hráč přijít sám. Pokud je někdo nový v tomto herním žánru, ze začátku bude možná muset zkoušet, ale nejde o žádné zbytečně složité mechanismy.

Prvkem, který je poněkud netradiční v tomto žánru, jsou rozhovory s ostatními postavami. Rozhovory s obyvateli původní vesnice nebo později naší dynastie nás provázejí neustále. Sice mohly být zpracovány i lépe a v některých z nich po čase jen automaticky odklikáváme odpovědi, hru však oživí a občas je dobré dávat i pozor na to, co nám postavy říkají.

Dalším důležitým prvkem hry jsou peníze. Ve hře můžeme vyrábět a následně prodávat různé předměty a nástroje. Peníze, které takto vyděláme, využijeme například k odemykání nových plánů budov nebo u obchodníků ve vesnici, u kterých si můžeme pořídit jídlo, nové vybavení nebo něco, co se nám nechce vyrábět nebo to ještě nemáme odemčené.

Medieval Dynasty
Zdroj: Render Cube

Racimir je zodpovědný i za své obyvatele

Pokud chceme opravdu vybudovat dynastii, potřebujeme získat lidi z vesnice na svou stranu a přesvědčit je, aby za námi přišli do té naší. K tomu si nejprve musíme, plněním různých úkolů, získat jejich respekt. Zároveň jim musíme vybudovat příbytky.

Samozřejmě, jako vůdce se musíme kromě sebe starat i o naše obyvatele a zajistit jídlo i pro ně. To zajistíme například lovem zvěře. Pozor však na to, aby se ti střet s divočákem nebo jinou zvěří nestal osudným.

Domů
Sdílet
Diskuse