Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2021 16:21
Čas čtení 1:04
Adam Smeták

Aktualizováno: KSČM je mimo Sněmovnu. Šéf komunistů Filip po neúspěchu ve volbách rezignoval

Aktualizováno: KSČM je mimo Sněmovnu. Šéf komunistů Filip po neúspěchu ve volbách rezignoval
Zdroj: Matej Divizna/Getty Images
NEWS KSČM
Uložit Uložené

KSČM nedosáhla na 5% hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Aktualizace 19:40 – Článek byl aktualizován po rezignaci šéfa strany Vojtěcha Filipa.

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) míří poprvé v historii České republiky mimo Poslaneckou sněmovnu. Po sečtení zhruba všech okrsků získala jen 3,6 %. Pro vstup do Sněmovny ale musí kandidující subjekt získat alespoň 5 %. Na závěr se sčítala velká města, ve kterých KSČM historicky získává méně hlasů než na venkově a periferiích. Komunisté tak 100 let od založení strany nebudou mít ani jednoho poslance

Po tomto neúspěchu oznámil šéf komunistů Vojtěch Filip rezignaci. Filip byl předsedou komunistů od roku 2005. Kromě podání vlastní rezignace Filip přijal rezignaci i dalších členů vedení partaje.

Komunisté, o jejichž hlasy se v posledních čtyřech letech opírala vláda Andreje Babiše (ANO), se nedostali do Sněmovny poprvé od sametové revoluce. Nejlepšího volebního výsledku dosáhli v roce 2002, kdy je podpořilo 18,51 % občanů a získali tak 41 mandátů. V posledních sněmovních volbách v roce 2017 je svým hlasem podpořilo 393 100 občanů, což představovalo 7,76 % hlasů a 15 mandátů. Díky jejich toleranci dokázal Andrej Babiš po uplynulé čtyři roky vládnout.

Zpět
Sdílet
Diskuse