Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. listopadu 2021 19:55
Čas čtení 1:06
Ilona Hobzová

Toto je 10 nejlepších zemí světa. Česko je až na 30. místě

Toto je 10 nejlepších zemí světa. Česko je až na 30. místě
Zdroj: Unsplash/Anthony DELANOIX/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Oproti minulému roku si Česko o tři příčky pohoršilo.

Společnost Ipsos v říjnu 2021 zveřejnila žebříček šedesáti nejlepších zemí na světě. Česko v něm skončilo na třicátém místě. Vítězně si vedlo Německo, které se nejlepší zemí stalo popáté v řadě.

Česká republika si oproti minulému pohoršila o tři příčky, skončila třicátá. Slovensko loni v žebříčku vůbec nefigurovalo, letos se umístilo na 37. místě.

Doporučeno
Berlín bez aut? Petice za zákaz aut v centru města už má přes padesát tisíc podpisů Berlín bez aut? Petice za zákaz aut v centru města už má přes padesát tisíc podpisů 4. listopadu 2021 16:56

Německu se podařilo vyhrát popáté v řadě, celkově posedmé. V TOP 10 se oproti loňsku pouze měnilo jen pořadí, země zůstaly stejné. Nejvíce si pohoršila Velká Británie, která z 2. místa klesla na 5. Naopak si polepšily Spojené státy. Ty loni první desítku uzavíraly, letos poskočily na 8. místo. 

Žebříček je sestavován podle tzv. Indexu národních značek. Od roku 2005 měří image národů a jejich vývoj v kategoriích export, vláda, kultura, obyvatelé, turismus, investice a imigrace.

Německo mělo silnou pozici hned v několika kategoriích, konkrétně šlo o export, imigrace a investice, vláda a kultura. Respondenti, kteří se výzkumu účastnili, pozitivně ocenili především nákup německých produktů, přitažlivost investic do německých podniků, zaměstnatelnost Němců, práci vlády v boji proti chudobě nebo vynikání ve sportu.

Kanada se v posledních letech umisťovala na třetím místě, k rekordní druhé příčce jí pomohlo, že byla nejlépe hodnocena v kategoriích vláda, imigrace a investice a obyvatelé. Stabilního hodnocení dosáhla také v oblasti exportu, kultury a cestovního ruchu.

Třetí Japonsko a čtvrtá Itálie zaznamenaly oproti minulým letům vzestup. U obou zemí respondenti nejlépe hodnotili cestovní ruch, kulturu a obyvatele. Japonsku navíc pomohl export.

Země Žebříček 2020 Žebříček 2021
Německo 1. 1.
Kanada 3. 2.
Japonsko 4. 3.
Itálie 6. 4.
Velká Británie 2. 5.
Francie 5. 6.
Švýcarsko 7. 7.
Spojené státy americké 10. 8.
Švédsko 8. 9.
Austrálie 9. 10.

 Zdroj: Ipsos

Domů
Sdílet
Diskuse