Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2021 18:53
Čas čtení 1:27
Vojtěch Vanda

Která vakcína tě ochrání nejdéle? Nová studie zjistila, jak rychle klesá jejich účinnost

Která vakcína tě ochrání nejdéle? Nová studie zjistila, jak rychle klesá jejich účinnost
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Všechny vakcíny jsou ochranou proti smrti a těžkým komplikacím spojeným s koronavirem, s časem ale jejich ochranný faktor slábne.

Jakým způsobem „slábne“ účinnost vakcinace proti koronaviru a která z očkovacích látek zůstane nejdéle účinnou? Tuto otázku si položili američtí vědci z Kalifornie a Texasu, kteří sesbírali údaje od více než 780 tisíc amerických veteránů. Během sedmi měsíců letošního roku testovali, jakým způsobem se mění účinnost u lidí očkovaných vakcínou firem Moderna, Pfizer-BioNTechJohnson & Johnson. Jako nejúčinnější se jeví látka první jmenované firmy.

Doporučeno
Nevěstinec ve Vídni láká k očkování svými děvčaty. Za jednu dávku nabízí 30 minut s vybranou pracovnicí zdarma Nevěstinec ve Vídni láká k očkování svými děvčaty. Za jednu dávku nabízí 30 minut s vybranou pracovnicí zdarma 11. listopadu 2021 7:05

Ze studie, kterou publikoval časopis Science, je zřejmé, že u všech očkovaných veteránů, kterých bylo zhruba půl milionu, byla ochrana vyztužená vakcínou vyčíslena na 90 procent. V období mezi únorem a říjnem letošního roku se ale ukázalo, že ochrana vakcíny signifikantně klesá. A přestože je vakcína, ať už se člověk nechá očkovat kteroukoliv z nich, stále účinnou pomocí, jež brání smrti či těžkému průběhu nemoci, účinnost tří látek se mezi sebou lišila.

Domů
Sdílet
Diskuse