Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. listopadu 2021 7:28
Čas čtení 0:57
Tímea Krauszová

Některé korejské matky tvrdí, že školky porušují práva jejich dětí, když jim podávají pikantní jídla

NEWS JIŽNÍ KOREA
Uložit Uložené

Příliš pálivá jídla malé děti nesnědí.

V Jižní Koreji řeší kontroverzní otázku. Skupina matek, které tvoří občanskou iniciativu, podala stížnost vůči ministerstvu školství. Nezdají se jim obědy, které jejich děti dostávají ve školkách. Jsou příliš kořeněné a pálivé a nejsou přizpůsobeny malým dětem, argumentují rodiče. Podle The Korea Times to považují za porušení lidských práv dětí.

Nevhodné pro pětileté děti

Některé školky v zemi mají společnou jídelnu se základní školou. Menu je ale pro všechny děti stejné – jak pro pětileté děti v první třídě ve školce, tak pro 13leté teenagery. Právě to se matkám nezamlouvá, jejich děti prý chodí domů s tím, že snědly jen rýži. Ostatní složky na talíři jsou pro ně příliš pikantní nebo okořeněné.

polievka, rezance
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

Nejde přitom o vybíravost. Školkaři podle matek tak ostré chutě nezvládají. „Jejich chuťové pohárky jsou citlivější než u dospělých a mohou při jídle pociťovat i bolest,“ vysvětluje jedna z dotčených matek a členka občanského sdružení Jang Ha-na. „Nadměrná konzumace těchto jídel může způsobit i problémy s trávením.“

Spustily proto petici a podaly stížnost k ministerstvu. Ptají se, zda se nejedná o porušení lidských práv, protože děti nemají možnost jíst jídla přiměřená jejich věku. Někteří lidé však naznačují, že když rodiče vybírali školku, která je bezplatná, musí se s menšími problémy smířit a mohou dětem raději zabalit jídlo z domova.

Matkám jídla nevyhovují u malých dětí. U žáků základních škol s tím už nemají takový problém, protože obvykle jedí stejně jako dospělí. Na typická pikantní jídla si tak už prý mohli zvyknout.

Domů
Sdílet
Diskuse