Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. listopadu 2021 10:22
Čas čtení 0:50
Radim Šlechta

Několik škol ve Finsku zrušilo začátek výuky od 8 ráno. Chtějí, aby se žáci mohli prospat

Několik škol ve Finsku zrušilo začátek výuky od 8 ráno. Chtějí, aby se žáci mohli prospat
Zdroj: Pexels/Max Fischer/volně k užití
NEWS FINSKO
Uložit Uložené

Spánek je podle některých finských škol na prvním místě. Svou výuku tedy ve třech městech základní a střední školy posunuly až o hodinu.

Finské školy ve městech Helsinki, Turku a Tampere s nový školním rokem upravily začátek výuky. Studenti budou do hodin chodit o půl hodiny později, aby se mohli lépe vyspat a nechodili na lekce unavení. O tomto tématu diskutovaly školy s rodiči a studenty již několik let. Až letos se ale čas začátku výuky upravil. Informoval o tom zpravodajský web veřejnoprávního finského rozhlasu Yleisradio.

Studenti podle Mattiho Hännikäinena, ředitele školy v Tampere, bývali ráno unavení, protože vlivem velkého množství času stráveného na obrazovkách počítačů a chytrých zařízení usínají později. Posun začátku výuky prý pomohl i městské hromadné dopravě, která není před osmou hodinou tolik přeplněná.

Ve městě Turku žáci musí být ve třídě až v půl deváté. Ředitel zdejší školy Jussi Paavola prozradil, že o změnu žádají děti a rodiče již delší dobu. K posunu začátku výuky podlě něj sáhla škola i na základě vědeckých výzkumů, které naznačují, že pozdější vstávání je pro teenagery vhodnější. 

V hlavním městě Helsinki pak škola začíná až v devět ráno. Uvedl to helsinský vedoucí pro vzdělávání na druhém stupni Harrih Korhonen. Je ale na každé škole, na kolik hodin svůj start nastaví. Vlivem času u obrazovky mají podle studií děti a mladiství v severských zemích problémy se spánkem. Trápí přibližně jednoho z pěti mladých lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse