Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. listopadu 2021 12:39
Čas čtení 1:03
Radim Šlechta

Tereza H. vězněná za pašování heroinu v Pákistánu míří na svobodu. Propuštění se očekává v řádu hodin

Tereza H. vězněná za pašování heroinu v Pákistánu míří na svobodu. Propuštění se očekává v řádu hodin
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary
NEWS TEREZA H.
Uložit Uložené

Tereza H., která původně čelila obvinění za pašování drog byla na začátku listopadu zproštěna obžaloby. Nyní má písemný rozsudek a čeká cestu domů.

Tereza H., která strávila tři roky v pákistánském vězení, by se v sobotu měla vrátit do České republiky. Tamní soudce již podle Ministerstva zahraničních věcí podepsal písemný rozsudek. Podle dřívějších informací, které magazínu REFRESHER poskytla mluvčí resortu Eva Davidová se po podepsání rozsudku budou moci Tereze navrátit osobní věci včetně cestovních dokladů.

„Máme potvrzeno vyhotovení písemného rozsudku soudu v Láhauru o osvobození české občanky vězněné v Pákistánu. Rozsudek byl dnes dopoledne doručen na zastupitelský úřad,“ uvedla pro server Lidovky.cz Eva Davidová. 

Tereza tak může vězení opustit již tento týden, což byl jeden z pravděpodobných scénářů. Druhou variantou bylo, že v Pákistánu stráví ještě další týden. „Naše zastupitelství v Pákistánu soud urguje a ptá se, ale ještě stále čekáme, až soudce připojí svůj podpis k písemnému rozsudku. V současné době odhadujeme, že by se tak mohlo stát v týdnu od 15. listopadu, nebo v tom dalším. Který z nich to ale bude spíš, říct nedokážeme,“ řekla minulý týden REFRESHERu mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová. Informace o propuštení ministerstvo nemělo ani na začátku tohoto týdne.

V současnosti ale stále není jasné, kdy Tereza vězení skutečně opustí. Několik dní totiž může trvat zmíněný proces vrácení osobních věcí. Ministerstvo zahraničních věcí o jejím návratu bude informovat na Twitteru. Bližší informace ale na výslovné přání rodiny Terezy nesděluje.

Tereza H. je ve vězení v Pákistánu již od roku 2018. Podle původního obvinění měla pašovat v kufru devět kilo heroinu. Sama však opakovaně tvrdila, že ji drogu někdo podstrčil. Ke zproštění obžaloby došlo, protože se nepodařilo dokázat, že by zabavené drogy byly po zabavení bezpečně přepraveny do laboratoře na testování.

Domů
Sdílet
Diskuse