Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2021 20:40
Čas čtení 3:05
Vojtěch Vanda

Sparta porazila Bröndby 2:0 i v deseti a na jaře bude pokračovat v Evropské konferenční lize

Sparta porazila Bröndby 2:0 i v deseti a na jaře bude pokračovat v Evropské konferenční lize
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
SPORT AC SPARTA PRAHA
Uložit Uložené

Přímý kop Davida Hancka a dorážka Adama Hložka stačily k tomu, aby si Sparta pojistila poháry i na jaře.

Základní skupiny Evropské ligy jdou do finiše. Přestože Sparta Praha nemohla postoupit v soutěži dále, naděje na jarní poháry před čtvrtečním zápasem s Bröndby Kodaň, po odstartování Evropské konferenční ligy, stále žila – stačilo uhrát bod. 

Začátek utkání na Letné nápadně představoval úvodní remízové utkání v Kodani, v němž se týmy spíše přetahovaly o míč ve středu hřiště a spíše než útočení jim šlo blokování akcí. Sparta však nakonec šla do vedení ve 43. minutě, kdy přímý kop proměnil David Hancko.

Po změně stran se trochu rozvířily emoce, začaly padat žluté karty, ale i góly. Ve 49. minutě dotlačil míč do branky Bröndby Adam Hložek, nicméně vzápětí oslabil svůj tým po druhé žluté kartě Tomáš Wiesner. Kodaňští měli následně skoro půl hodiny, aby otočili nepříznivý stav, to by ale nesměl dostat druhou žlutou kartu i hostující Slimane.

Sparta si po zajímavém výkonu dokráčela pro výhru 2:0 a na jaře se postaví některému z týmů Evropské konferenční ligy.

Doporučeno
Sparta v Kodani proti Bröndby ubojovala bezbrankovou remízu Sparta v Kodani proti Bröndby ubojovala bezbrankovou remízu 16. září 2021 22:52

Remíza a je to v suchu. Sparta byla před posledním zápasem základní skupiny Evropské ligy skupiny A týmem, který měl jarní poháry ve svých rukách. I přes prohru ve skotském Glasgow jí stačil pouze bod k tomu, aby před svým posledním soupeřem, Bröndby Kodaň, uhájila postup do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy. A to chtěla na domácím hřišti zvládnout.


Do zápasu v zasněžené Praze vyběhla jedenáctka Pavla Vrby v odlišném rozestavení jako v prvním zápase v Kodani, kde Sparta „smolně“ remizovala bez branek. V Dánsku si však vyzkoušela, že jen trochu větší tlak na soupeře by mohl znamenat tříbodový zisk. 


Proto byla jistě ráda, že se na důležitý zápas vrátil do sestavy uzdravený Jakub Pešek, jenž byl na podzim motorem rudých, na hrotu vystřídal Matěje Polidara Matěj Pulkrab. Místo zraněného Ondřeje Čelůstky však musel znovu vzadu zaskočit Ladislav Krejčí mladší a chyběl také nemocný Michal Sáček.

Skoro jako v Kodani

Úvod zápasu se ale Spartě úplně nepovedl. Ve 3. minutě se hostující Hedlund ještě objevil před Holcem v ofsajdovém postavení, o dvě minuty později si sparťanský brankář již musel připsat oficiální zákrok po chybě Filipa Součka. Dánové otravovali domácím život zejména rychlými výpady, hru ale domácí v následujících minutách vyrovnali. Jejich nejnebezpečnější akci v prvních 10. minutách ale zhatil pohyb míče za brankovou čárou soupeře.


K nebezpečné situaci se až ve 28. minutě dostali hosté, kdy Frendrup přehlavičkoval Filipa Panáka, jeho hlavička ale směřovala mimo. Z přetahované ve středu hřiště, nápadně připomínající první utkání v Dánsku, se dokázala Sparta dostat k šanci až ve 36. minutě, kdy pozornost brankáře Hermansena otestovala z rohu, avšak přímé ohrožení branky Bröndby se neuskutečnilo. 


Nakonec to také byla Sparta, která se radovala z úvodní branky. Dvě minuty před koncem první půle dostali rudí výhodu přímého kopu, jehož se zhostil David Hancko výtečně a poslal míč do pravého dolního rohu Hermansenovy brány. Sparta na závěr poločasu zavřela soupeře na jeho polovině, žlutomodří nicméně znovu před odchodem do šaten neinkasovali.

Gól na začátek a hra v deseti

Začátek druhé půle se nesl ve znamení žlutých karet a poměrně vyhrocené zápasové nálady, kterou korunoval již několikátým útočným výpadem mimo Uhre. Do 51. minuty udělil sudí Pawson celkem 5 kartónků. Hlavní událostí bylo ale samozřejmě potvrzení pravidla nedáš, dostaneš a ve 49. minutě dorazil odraženou střelu Jakuba Peška za záda hostujícího gólmana Adam Hložek. Druhý gól dostal sparťany do herní pohody, zatímco Bröndby tápalo.


Euforii ale vystřídal zmar, když Tomáš Wiesner fauloval Riverose a v 57. minutě dostal druhou žlutou kartu. Početní převahy chtěli hosté vzápětí využít, nicméně Hedlund se nacházel v několikátém ofsajdu. Sparta ředila tlak žlutomodrých jejich medicínou ve formě rychlých výpadů, zároveň však musela šetřit síly na závěr zápasu. Vždy, kdy to bylo možné, si dávala na čas delší rozehrávkou a chozením si pro fauly.


Taktika domácím vycházela a navíc se vylučovalo i na druhé straně, jelikož v 75. minutě dostal za držení druhou žlutou Slimane. Červenou kartu chtěla Sparta potrestat hned minutu poté hlavičkou Hancka, kterou však zlikvidoval Hermansen. V 81. minutě zase utekl Hložek a patičkou nabil Haraslínovi, jenž trefil pouze boční síť.

Letenští dohrávali zápas ve velké pohodě, což potvrzovala nejen dobrá obrana, ale i bezchybný Holec. Sparta proto ukončila své putování Evropskou ligou vítězně a může se těšit na play off Evropské konferenční ligy.

Domů
Sdílet
Diskuse