Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2021 13:21
Čas čtení 0:40
Daniel Mikolášik TASR

Brazilský prezident chce zveřejnit jména úředníků, kteří schválili vakcínu pro děti. V minulosti jim vyhrožovali smrtí

Brazilský prezident chce zveřejnit jména úředníků, kteří schválili vakcínu pro děti. V minulosti jim vyhrožovali smrtí
Zdroj: Wikimedia/Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil/volně k užití
POLITIKA OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Bolsonaro dlouhodobě zpochybňuje efektivitu a bezpečnost protikoronavirových vakcín.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro si ve čtvrtek vyžádal jména zaměstnanců regulačního úřadu, kteří schválili použití protikoronavirové vakcíny pro děti. Bolsonaro následně tato jména plánuje zveřejnit, a to i přesto, že zaměstnancům tohoto úřadu v minulosti lidé vyhrožovali smrtí.


Brazilský regulační úřad pro léky (Anvisa) v říjnu zveřejnil vyjádření, ve kterém uvedl, že pěti jeho ředitelům byly adresovány výhrůžky smrtí v souvislosti s možným schválením vakcíny proti koronaviru pro děti ve věku 5–11 let. Výhrůžné e-maily Anvisa následně nahlásila na policii.

Doporučeno
Dočkáme se v novém volebním období manželství pro všechny? Zeptali jsme se lídrů vládních stran Dočkáme se v novém volebním období manželství pro všechny? Zeptali jsme se lídrů vládních stran 19. prosince 2021 7:00

Anvisa však právě ve čtvrtek vakcínu od společnosti Pfizer pro tuto věkovou kategorii schválila. Během živého vysílání na několika sociálních sítích Bolsonaro uvedl, že nechce zasahovat do vnitřních záležitostí úřadu Anvisa, ale že požádal o jména zaměstnanců, kteří vakcínu pro děti schválili, aby „si to lidé posoudili sami“.


Bolsonaro neustále zpochybňuje efektivitu a bezpečnost protikoronavirových vakcín i všechny formy sociálního odstupu. Právě to, jakým způsobem Bolsonaro zvládl pandemii, která si v Brazílii vyžádala více než 618 000 obětí, se do značné míry považuje za důvod prudkého poklesu jeho popularity v zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse