Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. prosince 2021 19:01
Čas čtení 1:13
Tereza Šnajdrová

Policie již podruhé odložila případ týkající se zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym. Jeho právník podal stížnost

Policie již podruhé odložila případ týkající se zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym. Jeho právník podal stížnost
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS ANDREJ BABIŠ ANDREJ BABIŠ MLADŠÍ
Uložit Uložené

Andrej Babiš mladší, syn bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), měl být v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym.

Andrej Babiš mladší, syn bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), měl být v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym, kde ho měl jeho otec údajně držet proti vůli. Policie kauzu Krym v minulém týdnu již podruhé odložila, s čímž Babiš mladší nesouhlasí a bude se bránit. Jeho právník František Dohnal proti rozhodnutí případ odložit podal stížnost, informují Hospodářské noviny.

Doporučeno
Andrej Babiš mladší má dva posudky, podle nichž není psychicky nemocen. Jeden mu sepsala bývalá ministryně Andrej Babiš mladší má dva posudky, podle nichž není psychicky nemocen. Jeden mu sepsala bývalá ministryně 17. září 2021 9:26

Andrej Babiš mladší měl být údajně zavlečen na Krym v letech 2017 a 2018, o čemž později sám informoval policii e-mailem. Syn bývalého premiéra byl následně vypátrán ve Švýcarsku, kde žil se svojí matkou. Policistům sdělil, že byl na Krym zavlečen spolu s manželem jeho ošetřující lékařky a psychiatričky Dity Protopopové, a to na příkaz svého otce, Andreje Babiše (ANO). „Můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ uvedl tehdy Babiš mladší.

Policie údajný únos ihned začala vyšetřovat, ale v únoru tohoto roku ho odložila s tím, že ke spáchání trestného činu nedošlo. 

V létě se pak Andrej Babiš mladší vrátil do Česka a novináře opět upozornil na to, že byl na Krym převezen proti své vůli. „Musel jsem s tím člověkem odjet do Moskvy, protože mi bylo vyhrožováno, že když nepojedu, tak budu nedobrovolně zamčen na detenci v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Byla tam paní Protopopová, vedle ní stál její manžel a dala mi jasné ultimátum. Buď pojedeš na prázdniny, nebo tě zavřeme,“ vzpomínal Babiš mladší. 

V září policistům poskytl výpověď a domníval se, že tentokrát se jeho případ konečně dočká rozuzlení. Opak je však pravdou a policie ho opět odložila, proti čemuž právník Andreje Babiše mladšího František Dohnal podal stížnost

Opravný prostředek, který byl vydán proti rozhodnutí policie, doposud nebyl vyřízen. Kolega si vyžádal nějaké doplnění ve věci od policejního orgánu, takže předpokládám, že to během ledna vyřídí a poté bude znovu rozhodnuto. Až bude pravomocně rozhodnuto, podám k tomu vysvětlení,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek.

Domů
Sdílet
Diskuse