Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2022 9:42
Čas čtení 0:38
Martin Adam Pavlík

Američané chtějí z Ukrajiny údajně od pondělí evakuovat některé diplomaty a jejich rodiny. Mají strach o jejich bezpečnost

Američané chtějí z Ukrajiny údajně od pondělí evakuovat některé diplomaty a jejich rodiny. Mají strach o jejich bezpečnost
Zdroj: TASR/Martin Baumann
POLITIKA RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UKRAJINA
Uložit Uložené

Situace na Ukrajině se vyhrocuje, Amerika promptně reaguje.

Hrozící válka na Ukrajině znepokojuje nejen okolní státy, ale celý svět, protože podobný typ konfliktu by měl vliv na všechny. Podle BBC americké velvyslanectví v Kyjevě požádalo resort diplomacie USA, aby schválil odchod všech jejích zaměstnanců, kteří nejsou nutně potřební k fungování ambasády, a jejich rodinných příslušníků.

Doporučeno
Kandidáti na prezidenta 2023: Toto je 7 největších favoritů a favoritek na pozici hlavy státu Kandidáti na prezidenta 2023: Toto je 7 největších favoritů a favoritek na pozici hlavy státu 21. ledna 2022 20:38

Evakuace by údajně měla začít už příští týden. Informaci přinesl zdroj blízký ukrajinské vládě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o této záležitosti už prý mluvil s americkým ministrem zahraničních věcí Antonym Blinkenem a řekl mu, že pokud by Spojené státy podnikly tak dramatický krok, byla by to přehnaná reakce.


Jak dále píše CNN, americké ministerstvo odmítlo komentovat soukromé diskuze a tvrdí, že rozhodnutí o zámořských zaměstnancích jsou založena na jediném kritériu, kterým je bezpečnost a ochrana Američanů.


Vláda USA zároveň plánuje v nejbližších dnech přesunout na Ukrajinu různé zbraně a munici. Páteční jednání americké vlády s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem nepřinesla nové výsledky, ačkoli se obě strany dohodly, že budou pokračovat v diplomatických jednáních.

Domů
Sdílet
Diskuse