Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2022 9:15
Čas čtení 1:33
Vojtěch Vanda

Česko v korupčním žebříčku stagnuje. Těchto 10 zemí je na tom nejlépe

Česko v korupčním žebříčku stagnuje. Těchto 10 zemí je na tom nejlépe
Zdroj: Pixabay.com/Goumbik
NEWS TRANSPARENCY INTERNATIONAL
Uložit Uložené

České republice náleží v korupčním žebříčku za rok 2021 49. místo ze 180 sledovaných zemí, což je stejný výsledek jako rok předtím.

Ani zlepšení, ani zhoršení. Česká republika se v letošním žebříčku mezinárodní neziskové organizace Transparency International, jenž hodnotí korupci ve 180 zemích světa, zařadila na stejné místo jako minulý rok. Patří jí 49. místo, což je lehce nad světovým sledovaným průměrem. Na děleném prvním místě nejzkorumpovanějších zemích světa jsou podle žebříčku Jižní Súdán a Somálsko. 

Doporučeno
Vše, co potřebuješ vědět o dotacích pro Agrofert. Audit EK jsme rozebrali s analytikem z Transparency International Vše, co potřebuješ vědět o dotacích pro Agrofert. Audit EK jsme rozebrali s analytikem z Transparency International 28. dubna 2021 18:18

Žebříček v rámci sledovaných zemí na škále od 0 (nejhorší) po 100 (nejlepší) hodnotí korupci ve veřejném sektoru. A dle hodnocení Transparency International je letošní výsledek velmi ponurý. Více než dvě třetiny sledovaných zemí totiž získalo hodnocení podprůměrné hodnocení pod 50 bodů, navíc zhruba polovina sledovaných zemích na svém hodnocení stagnuje již dekádu.

Korupci navíc pomohla i pandemie koronaviru, která zachvátila planetu v roce 2020. Prostředky, které byly uvolněny na boj s pandemií, se nezřídka staly objektem zájmu ziskuchtivých osob, jež měly vliv na jejich distribuci.

Domů
Sdílet
Diskuse